Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2013. Január 30. 10:34, szerda | Belföld
Forrás: mno.hu

Együtt fejleszt sportautót a BMW és a Toyota

Együtt fejleszt sportautót a BMW és a Toyota

A Toyota és a BMW barátságáról már jó ideje tudunk, azonban mindeddig arról szólt a fáma, hogy az egyik részről hibrid megoldások kerülnek felkínálásra, míg a másik fél dízeltechnológiát oszt meg, azonban a legfrissebb bejelentések szerint sportautós vonalon is együttműködik majd a két gyártó.

A bajorok, illetve a japán autóipari óriás közösen fejleszt sportautót, amely tényt immáron hivatalos közlemény is alátámaszt. Ezenkívül mindkét fél fontos célt tűzött ki magának: 2020-ra tüzelőanyag-cellás rendszert hoznának létre, amely könnyen beépíthető a különféle típusokba. A technológia igényli a hidrogéntartályok, a villanymotorok és a cellák kidolgozását, ahogy az akkumulátorok csiszolgatását is. Az együttműködést meghatározó iratokat a mai nap folyamán írták alá a felek.

Kéz a kézben egy szebb jövőért
Kéz a kézben egy szebb jövőért
Fotó: Autó Pult

A már említetteken túl a könnyű építésű szerkezeti elemek fejlesztésében szintén közösködnek a japánok és a németek, ahogy a célok között a következő generációs lítium-ion akkumulátor megalkotása is szerepel.

Az első lépcsőfok egy megvalósíthatósági tanulmányt takar, amely egy közepes méretű sportautót illetően készül majd el 2013 végére, nyilvánvalóan ennek eredménye alapján derül majd ki, hogy érdemes-e, valamint megéri-e nekilátni a munkának. A kompozit anyagok, valamint a szénszál erősítésű műanyagok ugyancsak fontos elemét képezik a közös feladatok sorának – ezeket persze nem kizárólag a sportmodell számára fejlesztenék, hanem számos típushoz használnák a későbbiekben.

Ezzel együtt érdekes az a bejelentés, hogy a BMW újabb partnerek után is kutat a tüzelőanyag-cellás rendszerek fejlesztésével kapcsolatban. Persze érthető, hogy a nagy költségekkel járó vállalkozás akár hosszabb távon is akkor lehet jövedelmező, ha a kifejlesztés költsége rengeteg irányba oszlik, azaz minél több eladott autóra bomlik. Ennek ellenére a Toyota is elkötelezett a technika mellett, épp ezért érdekes fordulat, hogy a bajorok a Nissan/Renault és a Ford felé nyitnak. Úgy tűnik, hogy eddig még soha nem látott mértékű, globális összefogás újíthatja meg a jövő közlekedését.

Miközben a Toyota nagy célok felé száguld, a BMW más irányokba is kacsintgat
Miközben a Toyota nagy célok felé száguld, a BMW más irányokba is kacsintgat
Fotó: Autó Pult

Címkék: bmw, hidrogén, Toyota

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére