Városlista
2021. január 18, hétfő - Piroska

Hírek

2013. Január 30. 10:34, szerda | Belföld
Forrás: mno.hu

Együtt fejleszt sportautót a BMW és a Toyota

Együtt fejleszt sportautót a BMW és a Toyota

A Toyota és a BMW barátságáról már jó ideje tudunk, azonban mindeddig arról szólt a fáma, hogy az egyik részről hibrid megoldások kerülnek felkínálásra, míg a másik fél dízeltechnológiát oszt meg, azonban a legfrissebb bejelentések szerint sportautós vonalon is együttműködik majd a két gyártó.

A bajorok, illetve a japán autóipari óriás közösen fejleszt sportautót, amely tényt immáron hivatalos közlemény is alátámaszt. Ezenkívül mindkét fél fontos célt tűzött ki magának: 2020-ra tüzelőanyag-cellás rendszert hoznának létre, amely könnyen beépíthető a különféle típusokba. A technológia igényli a hidrogéntartályok, a villanymotorok és a cellák kidolgozását, ahogy az akkumulátorok csiszolgatását is. Az együttműködést meghatározó iratokat a mai nap folyamán írták alá a felek.

Kéz a kézben egy szebb jövőért
Kéz a kézben egy szebb jövőért
Fotó: Autó Pult

A már említetteken túl a könnyű építésű szerkezeti elemek fejlesztésében szintén közösködnek a japánok és a németek, ahogy a célok között a következő generációs lítium-ion akkumulátor megalkotása is szerepel.

Az első lépcsőfok egy megvalósíthatósági tanulmányt takar, amely egy közepes méretű sportautót illetően készül majd el 2013 végére, nyilvánvalóan ennek eredménye alapján derül majd ki, hogy érdemes-e, valamint megéri-e nekilátni a munkának. A kompozit anyagok, valamint a szénszál erősítésű műanyagok ugyancsak fontos elemét képezik a közös feladatok sorának – ezeket persze nem kizárólag a sportmodell számára fejlesztenék, hanem számos típushoz használnák a későbbiekben.

Ezzel együtt érdekes az a bejelentés, hogy a BMW újabb partnerek után is kutat a tüzelőanyag-cellás rendszerek fejlesztésével kapcsolatban. Persze érthető, hogy a nagy költségekkel járó vállalkozás akár hosszabb távon is akkor lehet jövedelmező, ha a kifejlesztés költsége rengeteg irányba oszlik, azaz minél több eladott autóra bomlik. Ennek ellenére a Toyota is elkötelezett a technika mellett, épp ezért érdekes fordulat, hogy a bajorok a Nissan/Renault és a Ford felé nyitnak. Úgy tűnik, hogy eddig még soha nem látott mértékű, globális összefogás újíthatja meg a jövő közlekedését.

Miközben a Toyota nagy célok felé száguld, a BMW más irányokba is kacsintgat
Miközben a Toyota nagy célok felé száguld, a BMW más irányokba is kacsintgat
Fotó: Autó Pult

Címkék: bmw, hidrogén, Toyota

Ezek érdekelhetnek még

2021. Január 18. 15:50, hétfő | Belföld

Újabb, több mint 35 ezer ember beoltására elég vakcina érkezik

Újabb, 35 685 ember beoltására elegendő vakcina érkezik kedden a Pfizertől - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján hétfőn.

2021. Január 18. 10:48, hétfő | Belföld

OGYÉI: a kínai vakcina gyártása biztonságos

A kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcinájának gyártási folyamata biztonságos

2021. Január 18. 08:57, hétfő | Belföld

Meghalt 68 beteg, 875-tel nőtt a fertőzöttek száma

Meghalt 68, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 875 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu hétfőn.

2021. Január 18. 08:42, hétfő | Belföld

Elfogták a villamosmegállóban késelő társaság tagjait - VIDEÓ

Egy nap alatt elfogták a fővárosi IX. kerületi villamosmegállóban késelő társaság tagjait - közölte a rendőrség vasárnap este az MTI-vel.