Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2018. Április 25. 13:39, szerda | Külföld
Forrás: mti

Elítéltek egy izraeli katonát egy palesztin 10 éves lelövéséért

Elítéltek egy izraeli katonát egy palesztin 10 éves lelövéséért

Kilenc hónap börtönre ítéltek egy izraeli katonát egy tüntető palesztin tizenéves gondatlan lelövéséért - jelentette szerdán a Jediót Ahronót című izraeli újság honlapja, a ynet.

Gondatlanságból elkövetett emberölésért kell börtönbe mennie a vádalku alapján Ben Derinek, a katonai rendőrség egyik határőr katonájának, aki négy évvel ezelőtt egy tüntetésen éles lövedékkel halálosan megsebesítette Nadim Nuvarát.

Emellett Derinek 50 ezer sékeles (mintegy 3,5 millió forintos) kártérítést is fizetnie kell a megölt tizenhét éves palesztin fiatal családjának, mert a bíró szerint jogtalanul és a fegyverhasználati szabályokkal ellentétesen használt éles lőszert gumilövedék helyett a tüntetés oszlatásakor.

Deri Bitunia menekülttábornál lőtte le Nuvarát, azon a tüntetésen, amelyet Izrael kikiáltásának (a palesztinok elnevezése szerint nakbának, a katasztrófa napjának) évfordulóján tartottak 2014-ben. A bíróság eleinte szándékos emberölésért fogta perbe, de vádalku során gondatlanságra módosították a vádat, ugyanis kiderült, hogy összekeveredtek az éles és a gumilövedékek.

Az izraeli katonával szemben hozott ítélet előtt nem sokkal jelentették be az izraeli hatóságok, hogy a héten lerombolták Dzsenínben Ahmed Konba lakóházát, aki januárban agyonlőtte egy rabbit. A ház megsemmisítése ellen a helyi palesztinok erőszakosan tüntettek, kövekkel és Molotov-koktélokkal dobálták az izraeli egyenruhásokat, és lábon lőttek egy izraeli katonát.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.