Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2018. Március 23. 10:35, péntek | Belföld
Forrás: mti/MTI Fotó: Sóki Tamás

Elkezdődött a pécsi Karolina-külfejtés rekultivációja

Elkezdődött a pécsi Karolina-külfejtés rekultivációja

Elkezdődött Pannon Hőerőmű Zrt. tulajdonában lévő, 1975-ben megnyitott, majd 2004-ben felhagyott pécsi Karolina-külfejtés rekultivációja

- jelentették be csütörtökön a baranyai megyeszékhely Pécsbánya településrészével szomszédos helyszínen.

A bányagödör tetejétől 80 méteres mélységben lévő, egymillió köbméter vizet tartalmazó, 28 méter mély bányató mellett rendezett eseményen Rudolf Péter, a Pannon Hőerőmű Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy 120 hektárnyi terület tájrendezése kezdődött el.

Ennek keretében 9,6 millió köbméter kőzetet hordanak vissza a bányagödörbe, majd a tetejére félmillió köbméternyi termőföld kerül, a terület beültetését ezután végzik el - tette hozzá.

Az 5,8 milliárd forint értékű munkálatok egyharmadát a Pannon Hőerőmű, kétharmadát a Bányavagyon-hasznosító Nonprofit Közhasznú Kft.-n (BVH) keresztül az állam finanszírozza. A cég vállalta, hogy a bányagödröt 169 méteres tengerszint feletti magasságig feltölti.

A BVH erről a szintről a 195 méteres végső magasságig tölti tovább majd a területet.

Palkó György, a Pannon Hőerőművet tulajdonló Veolia Energia Magyarország Zrt. elnök-vezérigazgatója a rekultivációs munkák volumenére utalva arról beszélt, hogy a bányagödörből 30 év alatt 8,5 millió tonna szenet termeltek ki, annak környezetében 10 millió tonna meddőt halmoztak fel, a munkagödörben 40 millió tonna anyagot mozgattak át.



Az eseményen Csizi Péter, a térség - újraválasztásáért induló - fideszes országgyűlési képviselője a tájseb nagyságát úgy érzékeltette, hogy a bányagödör felső pereme által bezárt terület másfélszer akkora, mint Pécs történelmi belvárosa.

Hozzátette, hogy a peremtől pár száz méterre több száz család lakik.

Rudolf Péter egy februári lakossági fórumon jelezte, hogy a Pannon Hőerőmű négy, a BVH további három évig dolgozik majd a területen. Annak érdekében, hogy a lakosságot a lehető legkevésbé zavarják, kizárólag a hétköznapok nappali óráiban fognak dolgozni.

A 2004-ben felhagyott külfejtéssel szomszédos pécsi településrészeken januárban indított aláírásgyűjtést egy helyi civil szervezet a rekultiváció mielőbbi megindításáért. A kezdeményezést mintegy 700 ember - köztük Csizi Péter is - támogatta aláírásával.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.