Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2018. Január 10. 07:30, szerda | Belföld
Forrás: mti

Elkezdődött a XII. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál

Elkezdődött a XII. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál

Az A műsor versenyszámaival kezdődött kedden este a XII. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál a Fővárosi Nagycirkuszban.

Az eseményen beszédet mondott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

Szijjártó Péter a megnyitón kiemelte, hogy az összes cirkuszművész és a teljes művészeti ág Budapestre figyel, hiszen a magyar seregszemle nyitja meg az európai cirkuszművészet megszületésének 250. évfordulóját ünneplő jubileumi év programsorozatát. A miniszter felidézte, hogy a magyar cirkuszművészet is komoly múltra tekint vissza, hiszen a 19. század közepén alakult meg. Az ág folyamatos fejlesztése, tradícióinak megtartása mindig is nagyon fontos volt az ország számára - mutatott rá. Kiemelte: a magyar cirkuszművészet a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékére is felkerült. A miniszter továbbá köszönetét fejezte ki a művészeknek, hogy a magyar cirkuszművészetet világszerte ismertté és elismertté tették.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere hangsúlyozta: az, hogy Budapesten kezdődik az eseménysorozat, Magyarország cirkuszi tradícióinak elismerését is jelzi. Mint mondta, a Magyar Művészeti Akadémia rangsorában 10 olyan művészeti ág van, amelynek képviselőit a Nemzet Művésze címmel ismerik el, ezek közül egyik a cirkuszművészet.

Balog Zoltán, az "elődök munkájának járó" elismerésként a megnyitón Pro Cultura Hungarica díjat adott át Endrész László artistaművésznek, a londoni The Blackpool Tower cirkusz igazgatójának több évtizedes munkássága, a magyar cirkuszművészet és artistaművészet népszerűsítése, hagyományainak megőrzése, valamint a fiatal artistatehetségek támogatásának elismeréseként.

Fekete Péter miniszteri biztos, a Fővárosi Nagycirkusz igazgatója elmondta, hogy 20 ország 165 művésze, több mint 30 cirkuszigazgató és menedzser ünnepel ezen a héten Budapesten.



A fesztivál az Aranybohóc-díjas Richter Flórián és fia, Kevin, valamint a Rippel Brothers produkciójával vette kezdetét, majd az A program versenyszámait láthatták a nézők. Szerdán és csütörtökön a B műsor szereplői állnak a porondra, szombaton pedig újra az A műsor lesz látható. A seregszemle vasárnap este ünnepi díjátadó gálaműsorral zárul.

A díjakról a nemzetközi szakmai zsűriben Eugene Chaplin elnökségével Fabrice Becker, a kanadai Cirque du Soleil produkciós igazgatója; Paul Bernhard, az osztrák Roncalli Cirkusz igazgatója; Endrész László, a brit Blackpool Tower Circus igazgatója, Elisa van der Meiden, a német Stardust BV Presentatrice casting directora; Ljudmila Sevcsenko, a kijevi Ukrán Nemzeti Cirkuszigazgatója és Sun Lili, a Kínai Nemzeti Akrobatacsoport kreatív igazgatója dönt majd.

A fesztivált egész héten a főváros több pontján szervezett cirkuszi programok kísérik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.