Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Augusztus 24. 14:41, szombat | Belföld
Forrás: MTI

Ellenzéki egyeztetés - Együtt-PM: kivitelezhetetlen Mesterházy Attila javaslata

Ellenzéki egyeztetés - Együtt-PM: kivitelezhetetlen Mesterházy Attila javaslata

Az Együtt-PM szerint kivitelezhetetlen Mesterházy Attila MSZP-elnök országos előválasztásra vonatkozó javaslata, de a Bajnai Gordon vezette választási szövetség kötelezőnek tartja az egyéni választókerületek felosztását a szocialistákkal.

Erről Juhász Péter, az Együtt-PM társelnöke beszélt szombaton, Budapesten egy más témában tartott sajtótájékoztatón. Az ellenzéki politikus kérdésre válaszolva úgy fogalmazott, örül, hogy Mesterházy Attila elfogadta Bajnai Gordon azon javaslatát, amely szerint a választópolgárok bevonásával dőljön el a közös miniszterelnök-jelölt személye.
A politikus szimpatikus, de kivitelezhetetlen kezdeményezésnek nevezte az MSZP vezetőjének azon javaslatát, hogy a választókerületekben valódi előválasztást tartsanak, mivel szerinte az túl drága és időigényes lenne, ráadásul azalatt csorbulna mindkét ellenzéki erő megítélése.
Juhász Péter szerint ezért a Bajnai Gordon által javasolt, közvélemény-kutatásos választás a jobb megoldás, mert ez kisebb költséggel jár, gyorsabban lebonyolítható és nem amortizálja túlságosan a jelöltek hitelességét - fejtette ki a szövetség társelnöke. Azt is megjegyezte: az egyéni választókerületek szintjén olyan közel voltak a megállapodáshoz a szocialistákkal, hogy ebben a kérdésben kötelezőnek tartja a megegyezést.
Az Együtt-PM szövetség szombati közleményében cáfolta azokat a sajtóértesüléseket, amelyek szerint pénteki javaslatuk csupán blöff, a valódi szándék a tárgyalások felrúgása volt. A választási szövetség szerint céljuk a tárgyalások egyéni választókerületi szakaszának a miniszterelnök-jelölti kérdéstől való tehermentesítése volt, ezáltal az egyeztetések felgyorsítása és hatékonyabbá tétele.
Mint írják, megoldási javaslatuk lényege az egyharmad az Együtt-PM szövetségnek, kétharmad az MSZP-nek mind egyéniben, mind a közös listán, a miniszterelnök-jelöltről pedig döntsenek a választók. Álláspontjuk szerint a miniszterelnök-jelölti kérdés szinte "túszul ejtett" minden más részkérdést, azokat is, amelyekben már meg lehetett volna állapodni.
A közlemény emlékeztet rá, hogy a választási szövetség már a kezdetektől a szakaszos tárgyalások mellett érvelt, vagyis előbb az elvekben és a programban kell megállapodni, azután össze kell hangolni az egyéni választókerületekben való indulást, végül pedig rá kell térni a miniszterelnök-jelölti kérdésre és a közös lista ügyére.
Az Együtt-PM szövetség szerint azonban az MSZP vezetése egyelőre csak a miniszterelnök-jelölti kérdéssel együtt, "csomagban" hajlandó reális választókerületi megállapodást felvázolni, így hiába értek el jelentős előrelépést a tárgyalásokon, a személyi kérdés miatt ismét holtpontra jutottak. A választási szövetség ezért dolgozta ki a gyorsító és problémamegoldó javaslatcsomagját.
Az Együtt-PM szövetség azért javasolta a nagymintás, reprezentatív közvélemény-kutatást, mert ez a leggyorsabb, legolcsóbb és az ellenzéki összefogásnak a lehető legkevesebb kárt okozó megoldás - áll az Együtt-PM szövetség közleményében.
Karácsony Gergely, az Együtt-PM politikusa, független országgyűlési képviselő szombati blogbejegyzésében érdekes és örömteli fordulatnak nevezte a pénteken történteket. Álláspontja szerint míg eddig a nyilvánosságot kizárva tárgyaltak a választási együttműködésről, addig pénteken Bajnai Gordon és Mesterházy Attila is az állampolgárokat hívta segítségül a miniszterelnök-jelölti kérdés miatt megrekedni látszó tárgyalások előmozdítása érdekében.
Mesterházy Attila pénteken jelentette be, hogy az MSZP azt javasolja együttműködő partnereinek, hogy tartsanak előválasztásokat mind a 106 választókerületben, és a miniszterelnök-jelölt személyéről is így döntsenek.

Címkék: Pártok-Együtt-PM

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk