Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Március 29. 07:05, csütörtök | Belföld
Forrás: OrintPress

"Esze ágában sincs kiszáradni a Balatonnak"

Az elmúlt időszakban ismét felröppentek olyan hírek, hogy bajban a Balaton, csökken a vízgyűjtő terület vízhozama, alacsony a vízszint, megindulhat a tó kiszáradása.

Bíró Péter, az MTA Balatoni Limnológiai Kutatóintézetének vezetője azt mondta a Somogyi Hírlapnak, hogy normálisnak tekinthető a tó vízszintjének ingadozása. Bíró Péter a hosszabb távú kilátásokkal kapcsolatban hangsúlyozta, teljesen fölösleges „bedőlni” azoknak a rémhíreknek, hogy a globális felmelegedés miatt 2020-ra, 2025-re kiszárad a Balaton.

Pécseli Péter, a vízügyi igazgatóság balatoni szakaszmérnöke is amondó, hogy nincs ok kétségbeesésre, pánikkeltésre. Igaz, hogy 2010 őszén az extrém sok csapadék miatt a 120 centit is meghaladta a Balaton vízállása és most csak 84 centi, de ha megjön a tavaszi csapadék, akkor a mostani szezont is száz fölötti vízszinttel kezdhetik. Akkor sincs azonban vészhelyzet, ha kevés csapadék esik. A siófoki Sió-zsilipet egyébként 2011 májusában 112 centiméteres vízállásnál zárták el és azóta nem nyitották ki. Az azonban igaz, hogy a szárazság és a vízeresztés hiánya miatt a Sió-csatorna egyes szakaszai, a partján futó kerékpárút mentén nem nyújtanak szívderítő látványt, amit fel is panaszolnak az arra bringázók: itt-ott „sűrű iszap” úszkál a víz tetején és ráadásul bűzös is. A vízügy ezen időnkénti átöblítő vízeresztéssel igyekszik úrrá lenni.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.