Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2017. November 11. 05:01, szombat | Belföld
Forrás: mti

Éticsiga feldolgozóüzem épül Kisvárdán

Éticsiga feldolgozóüzem épül Kisvárdán

Száz százalékban exportra fog termelni az a 6,5 milliárd forintból felépülő, élő éticsigát feldolgozó és fagyasztott tésztatermékeket gyártó üzem, amelynek alapkövét Kisvárdán tették le pénteken.

Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter az ünnepségen elmondta, a 12 ezer négyzetméteres, korszerű üzem háromszáz új munkahelyet teremt a régióban.

"Az alapkőletétel egy újabb állomása a magyar gazdaságpolitika sikersorozatának, sorra épülnek a gyárak, az üzemek, újra teremtjük a magyar ipart" - fogalmazott a miniszter. Hozzátette, ebben a folyamatban a külföldi befektetők és a magyar cégek egyaránt fontosak, a gazdaság fejlődése szempontjából pedig kulcsfontosságú a jó együttműködés.

Kötél Bernadett, a beruházó francia Croque Bourgogne-IMOFI-Bourgogne Gastronomie cégcsoporthoz tartozó Bourgogne Gastronomie Kft. ügyvezető igazgatója szerint a termelés várhatóan 2018 közepén kezdődik el, a termékek elsődleges piaca Franciaország lesz.

Az itt előállított vajazott csigát, a sós és édes fagyasztott tészta termékeket, valamint a későbbiekben előállítandó gyümölcs-, hús-, csigatöltelékeket nagykereskedők, áruházláncok, luxuséttermek és nívósabb vendéglátóhelyek vásárolják.

Az ügyvezető az eseményen emlékeztetett, a csigafeldolgozásnak komoly múltja van Magyarországon. A Bourgogne Gastronomie Kft. anyavállalata, az IMOFI Kft. zalaszentgróti üzemében évente mintegy ezer tonna, részben Magyarországon gyűjtött éticsigát dolgoznak fel. (A védett állatfaj egyedeiből egy 2006-os jogszabály szerint április 1. és június 15. között évente összesen maximum kétezer tonna gyűjthető Magyarországon.) A cég alapanyagként a hazai mennyiség felvásárlása mellett több kelet-európai országból, például Romániából, Fehéroroszországból és Litvániából is vesz éticsigát.

Hozzátette, a társaság a vajazott csigatermékek iránt várhatóan egyenletesen növekvő globális piaci kereslet miatt döntött úgy, hogy Kisvárdán új termelőüzemet épít fel. A beruházáshoz a magyar kormány negyven százalékos támogatást biztosított.



Franciaország a világ legnagyobb csigafogyasztójának számít; a természetes élőhelyről begyűjtött, főzés és pácolás után saját házába visszatöltött, fűszeres vajjal ízesített - a francia fogyasztás mintegy 75 százalékát adó - burgundi éticsiga hagyományos karácsonyi előétel. Franciaországban a forgalom mintegy 80 százalékát importból tudják csak fedezni.

A fagyasztott élelmiszerek és tésztafélék piaca jelentős mértékű bővülés előtt áll, Franciaországban közel két százalékos növekedés várható.

A nyilvános cégadatok szerint az IMOFI Kft. 2016-ban átlagosan 129 munkavállalót foglalkoztatott, nettó árbevétele több mint 4,3 millió euró (1 milliárd 341 millió forint) volt, adózott eredménye meghaladta a 137 ezer eurót (42,7 millió forint).

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.