Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2020. Március 20. 06:06, péntek | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

EU-biztos: az unió orvosi felszerelésekből álló tartalékkészletet hoz létre

EU-biztos: az unió orvosi felszerelésekből álló tartalékkészletet hoz létre

Az Európai Unió tartalékkészletet hoz létre, hogy segítse a koronavírus elterjedtsége miatt az orvosi felszerelésekből hiánnyal küszködő tagállamokat

- jelentette ki Janez Lenarcic, az Európai Bizottság válságkezelésért felelős tagja csütörtökön Brüsszelben. Hozzátette: a helyzet sürgőssége azonnali cselekvést kíván.

A tartalékkészlet, amelyet egy vagy több tagállamban helyezhetnek el, intenzív ellátáshoz szükséges felszereléseket, védőeszközöket, gyógyszereket és laboratóriumi kutatáshoz szükséges műszereket tartalmaz. Az uniós vészhelyzeti reagálási központ lesz felelős a felszerelések szétosztásáért, ezzel biztosítva azt, hogy oda kerüljenek, ahol a legnagyobb szükség van rájuk.

A készlethez kapcsolódó kezdeti költségvetésre 50 millió eurót különített el a brüsszeli testület.

Miután az intézkedés pénteken hatályba lép, a készleteket fogadni kívánó tagállamok közvetlen támogatást igényelhetnek az Európai Bizottságtól. A közvetlen támogatás a készlet költségeinek 90 százalékát fedezi, míg a fennmaradó 10 százalékot a tagállam viseli.

Csütörtökön videokonferencia keretében egyeztetést tartanak az uniós tagországok egészségügyért felelős kormánytagjai.
Didier Reynders jogérvényesülésért felelős uniós biztos csütörtökön azt hangsúlyozta, hogy az Európai Bizottság a tagállami fogyasztóvédelmi hatósággokkal együtt keményen fel fog lépni a hamis védőfelszerelések és egyéb ilyen jellegű termékek forgalmazása ellen.

"Nem elfogadható, hogy tisztességtelen értékesítők használják ki az emberek félelemérzetét ebben a kritikus helyzetben. Felszólítom az összes piaci szereplőt, hogy álljanak mellénk az effajta kereskedelmi ragadozók elleni küzdelemben" - fogalmazott.

Az Európai Bizottság és az nemzeti fogyasztóvédelmi hatóságok uniós hálózata (CPC) csütörtökön együttes fellépést kezdeményezett, mivel a koronavírus -járvány kitörése óta egyre nagyobb számban jelentek meg hirdetések túlnyomórészt internetes felületen, olyan termékekkel kapcsolatban, amelyek a hirdetés szerint hatékonyak a koronavírus megelőzésében, vagy gyógyításában, de valójában teljesen hatástalanok.

A bizottság a CPC-vel együttműködésben egy olyan iránymutatást dolgoz ki, amely elősegíti, hogy a nemzeti fogyasztóvédelmi hatóságok a lehető legyorsabban azonosítsák és felszámolják az ilyen tisztességtelen és megtévesztő kereskedelmi módszereket. Az iránymutatást a következő napokban teszik közzé.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.