Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2017. Január 07. 18:05, szombat | Belföld
Forrás: mti

Ez már durva! -27 fok?! – Vasárnapra a piros figyelmeztetést is kiadták

Ez már durva! -27 fok?! – Vasárnapra a piros figyelmeztetést is kiadták

Az extrém hideg miatt vasárnapra egy megyére már a legmagasabb fokozatú, piros figyelmeztetést is kiadták.

A fővárosra és három megyére másodfokú, további tíz megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Akár mínusz 27 Celsius-fok is lehet.
A meteorológiai szolgálat szombaton Facebook-oldalán azt írta: vasárnapra virradóra rekordközeli hideg várható. A szél gyengülésével a rendkívül száraz levegőben, gyorsan zuhan a hőmérséklet, a tél eddigi leghidegebb éjszakája előtt állunk - tették hozzá.

Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésük szerint Nógrád megyére adták ki a piros figyelmeztetést, mert itt akár mínusz 25 Celsius-fok alá is hűlhet a levegő. Budapesten és Pest megyében, valamint Heves és Jász-Nagykun-Szolnok megyében is mínusz 20 fok alá csökkenhet a hőmérséklet, így ezeken a területen másodfokú a figyelmeztetés. Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Fejér, Hajdú-Bihar, Komárom-Esztergom, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki az extrém hideg miatt.

Emellett Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas és Zala megyére a gyenge hófúvás miatt is kiadták az elsőfokú figyelmeztetést. Ezekben a megyékben továbbra is készülni kell arra, hogy a friss hóval fedett területeken a szél alacsony hótorlaszokat emelhet.

Azt írták: a vasárnapra virradó éjszaka az ország döntő részén ismét mínusz 10 fok alá csökken a hőmérséklet. A Dunántúl keleti harmadán és az ország keleti felén jellemzően mínusz 15 fok alatti hőmérséklet valószínű. Az ország középső részein és az Északi-középhegység völgyeiben a szélvédett területeken, különösen a hóval borított tájakon azonban mínusz 20 és mínusz 27 fok közötti hőmérséklet valószínű. A leghidegebb az Északi-középhegység nyugati völgyeiben valószínű.

Az előrejelzés szerint vasárnap napközben mínusz 10 és mínusz 3 fok között alakulnak a maximumok (nyugaton várható a magasabb, északkeleten az alacsonyabb érték).

Hozzátették továbbá, hogy az éjszaka második felétől vasárnap kora délutánig a Dunántúl nyugati harmadán (elsősorban az Alpokalján) többfelé várható jellemzően gyenge havazás, maximum 4 centiméternyi hóréteggel, de főként Sopron környékén akár 5 centiméternél több is hullhat. Nyugaton a vasárnap délutántól, estétől ismét megerősödő szél - az addigra - havas területeken hóátfúvást okozhat. Vasárnap késő estétől a Tiszántúlon is előfordulhat hószállingózás, gyenge havazás.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.