Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2011. November 19. 07:08, szombat | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Ezzel szembe kell szállni

Ezzel szembe kell szállni

A korrupció elleni együttműködésről írt alá közös nyilatkozatot péntek reggel Budapesten Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes Domokos Lászlóval, az Állami Számvevőszék elnökével és Polt Péter legfőbb ügyésszel.

A korrupció a legnagyobb veszély, amely a magyar demokráciára leselkedik - fogalmazott beszédében Navracsics Tibor. A miniszterelnök-helyettes hangsúlyozta, hogy ez a megállapodás példa nélküli mind Magyarországon, mind a világon, és tiszteletben tartja az intézmények függetlenségét. Hozzátette: az összes állami intézmény összehangolt korrupcióellenes cselekedeteire van szükség, enélkül csak eseti kezelés lehetséges.

Az egymástól független állami intézmények az együttműködés mellett döntöttek – mondta a miniszterelnök-helyettes. Kiemelte: „a függetlenség felett közös célként jelenik meg a tiszta közélet”, amely a demokrácia lényegét érinti. Megfogalmazása szerint a korrupció olyan, mint a rozsda, a legtökéletesebb demokráciát is felemésztheti.

Intézményi kockázatokra alapuló megelőző szemléletre van szükség, nem elég pusztán a konkrét korrupciós esetek felderítése – mondta az aláírás után az Állami Számvevőszék elnöke. Domokos László hozzátette: a rend bizalmat teremt, a bizalom pedig fejlődést.

Ilyen megállapodásra nem csak Magyarországon, a világ más országaiban sem volt még példa – hangoztatta a legfőbb ügyész. Polt Péter úgy véli, a helyzet komolyságához illő együttgondolkodásra, együttműködésre van szükség.

A legfőbb ügyész szerint minden szinten erősíteni kell az információcserét és a koordinációt. Polt Péter hozzátette: az ügyészi szervezet jövőre jelentős antikorrupciós lépéseket tervez; 70 ügyész kifejezetten a korrupció elleni feladatokat fogja ellátni.

Fontos társadalmi érdek a korrupció felszámolása, mert aláássa a közintézmények iránti bizalmat – fogalmazott a Legfelsőbb Bíróság Polgári Kollégiumának vezetője. Wellmann György reményét fejezte ki, hogy több állami szerv is csatlakozni fog ehhez a megállapodáshoz.

A nyilatkozat aláírói személyes erkölcsi felelősséget vállalnak az általuk vezetett állami szervezet korrupcióval szembeni ellenálló képességének erősítéséért – olvasható a dokumentumban. A nyilatkozattevők összehangolt lépéseket tesznek a korrupció megelőzéséért, megfékezéséért az igazságszolgáltatási szervek függetlenségének tiszteletben tartása mellett. Ennek része a folyamatos konzultáció és más állami szervek bevonásával egy korrupcióellenes hálózat létrehozása is – áll a pénteken aláírt szándéknyilatkozatban.

Az aláíráson részt vett az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és Hollandia budapesti nagykövete, képviseltette magát a francia és az osztrák nagykövetség is.
Címkék

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a csok plusz segített beindítani az ingatlanpiacot az év elején

A 2024. január 1-jétől elérhető csok plusz segített abban, hogy az ingatlanpiac egy kicsit beinduljon az év elején - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit - vélekedett a Pannon Gasztronómiai Akadémia és a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az MTI-nek.

2024. Április 17. 13:38, szerda | Belföld

Sulyok Tamás: Karikó Katalin kiviteles büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak

Karikó Katalin kivételes büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak - jelentette ki az államfő kedden Szegeden.

2024. Április 17. 13:37, szerda | Belföld

Meteorológia: az ország egyes részein 24-25 Celsius-fokkal van hidegebb, mint hétfőn

Az ország egyes részen 24-25 Celsius-fokkal volt hidegebb kedd délután, mint hétfőn - derül ki a HungaroMet Zrt. kedd délutáni Facebook-bejegyzéséből.