Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2012. Augusztus 14. 11:33, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Film készül a Gyász című előadás alapján

Film készül a Gyász című előadás alapján

Város alatti labirintusban forgat a Tünet Együttes: a Katona József Színházzal közösen bemutatott Gyász című előadás alapján táncfilmet készítenek Pohárnok Gergely operatőr és a Laokoon Film közreműködésével.

A Gyászfilm a Katona József Színházzal koprodukcióban 2010-ben bemutatott Gyász című előadás alapján készül, annak alapgondolata szerint és elemeiből építkezik, de teljesen új képi világot teremt: a mozgást, a táncot, illetve egyéb erős vizuális elemeket helyez a középpontba. A filmet augusztus második felében forgatják egy különleges város alatti pincerendszerben - áll a Tünet Együttes MTI-hez kedden eljuttatott közleményében.
Mint írják, "a halálosan humoros kriptakabaréban felvonul a márványtestű művésznő, a tisztánlátó médium, a holtak kórusa, és még utoljára angol spárgába vágja magát a halott balerina, mielőtt végleg eltűnne a színház megszentelt deszkáiról". Művész-kísértetek érkeznek egy gyászszertartásra, abszurd műsorszámaikkal vesznek végső búcsút múltjuktól.
A filmben a Tünet Együttes állandó művészei - Gőz István, Szász Dániel, Dózsa Ákos, Egyed Bea és Góbi Rita - mellett a Katona József Színház egykori és jelenlegi színészei - Hajduk Károly, Elek Ferenc, Fekete Ernő és Rezes Judit - is feltűnnek.
A társulat művészeti vezetője, Szabó Réka rendezésében 2011-ben készült el az Árnyékfilm című kísérleti táncfilm, amelyet beválogattak a 42. Magyar Filmszemlére, és ott elnyerte a kísérleti kategória egyetlen díját, a zsűri elismerő oklevelét, majd a temesvári Timishort Filmfesztiválon is díjazták - emlékeztet a közlemény. Mint írják, az Árnyékfilm nagy tetszést aratott filmes berkekben és a közönség körében, így a Tünet Együttes legújabb kísérleti táncfilmjéhez - a Gyászfilmhez - komoly filmes partnerek csatlakoztak: a többek között az I love Budapest, a Hukkle, a Fekete kefe és a Taxidermia című filmeket is jegyző operatőr, Pohárnok Gergely és a nagy tapasztalatokkal rendelkező filmgyártó cég, a Laokoon Film.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.