Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. December 26. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Főként a szegények adakoztak karácsonykor

Főként a szegények adakoztak karácsonykor

Idén karácsonykor is több akcióval segíti az igazán rászorulókat a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Általános tapasztalat sajnos, hogy évről-évre szélesebb társadalmi rétegeket érint a szegénység valamilyen formája – s jellemző az is, hogy inkább a szegények adakoztak náluk is rosszabb helyzetben lévő sorstársaiknak. A karácsonyi gyűjtésekről, a szolgálat jelenlegi és tervezett programjairól Romhányi Tamás kommunikációs vezető nyilatkozott a Rádió Orientnek.

Az Adni öröm akciót 17. alkalommal rendezte meg a világ egyik legnagyobb karitatív szervezetének magyarországi tagszervezete, közvetlenül karácsony előtt. Az akció lényege az ételgyűjtés egy hazai üzletlánc 160 boltjában. A tavalyi sikert idén szeretnék túlszárnyalni: “Ez egy nagy horderejű akció, a tavalyi évben 170 tonnánál is több élelmiszert gyűjtöttünk össze, amiből 35600, egyenként 4600 forint értéket képviselő ajándékcsomagot tudtunk készíteni. Eddig az akció első két napjáról van adatunk: december 16-án, az első nap 39 tonna, a második nap 46 tonna gyűlt össze. Ha ezt arányosítjuk a hatnapos időtartamhoz, akkor meg fogjuk haladni az elmúlt évi mennyiséget és még több embernek tudunk belőle segíteni” – reménykedett Romhányi (a beszélgetés december 19-én zajlott le – a szerk.).

A máltaiak karácsonyi akciója országos lefedettségű, és olyan kistelepülésekre is eljuttatja az ajándékcsomagokat, ahol sokszor az alapvető szociális ellátás sincs meg. “A kollégák a mindennapok során is egyre nagyobb elszegényedést tapasztalnak, nagyon magas a segítségre szoruló emberek száma. A kommunikációs vezető szerint örvendetes jelenség, hogy a válság beköszöntével nem csak a rászorulók, hanem az adakozók rétege is szélesedett, - azt viszont elszomorítónak tartja, hogy (az önkéntes segítők elmondása alapján) leggyakrabban nyugdíjas nénik, láthatólag maguk is rossz körülmények között élő emberek adakoznak, a gazdagok kevésbé.

A Máltai Szeretetszolgálatát a Videoton focicsapata is rendszeresen segíti adományokkal - idén az utolsó mérkőzésük jegybevételének egy bizonyos százalékát ajánlották fel, a tavalyi pedig az Adni öröm akcióban működtek hatékonyan közre, és felszereléssel támogatták a szervezet monori közösségépítő tevékenységét is. Itt, a monori cigánytelepen az MMSZ saját focicsapatot hozott létre, felpörgetve a közösség életét, és szórakozást nyújtva a helyi fiataloknak: “Egyelőre nem a tabellán elfoglalt helyünk miatt figyelemre méltó a program, sokkal inkább amiatt, hogy célt és reményt ad a helyi fiataloknak, akik megmutathatják, hogy ők is értékes, tehetséges, szerethető emberek. Óriási eredmény, hogy a városból is jönnek ki focizni, s együtt játszanak telepiekkel” – mondta el Romhányi Tamás.

Az MMSZ a Videotonéhoz hasonló támogatói együttműködéseket kötött a hazai energiaszolgáltatókkal: olyan baráti hátralékkezelési eljárást tudtak így kiharcolni, amely lehetővé teszi a tartozások ledolgozását, az előre fizetős órák kihelyezésével pedig meggátolják a további eladósodást, és energiatudatosságra tanítanak: “Rendezetté vált egy kaotikus közeg. Ahol kihelyeztük az órákat, az emberek pár héten belül megtanultak kWh-ban számolni; képesek voltak felelős fogyasztói döntéseket hozni - például, hogyha az energiakártyájukon három napra elegendő kredit van, és a fizetésig állandó világítást szeretnének, akkor ki kell húzniuk a hűtőt. Ilyenkor az abban tárolt élelmiszert átvitték a szomszédba” – mesélt el egy konkrét esetet a Rádió Orient vendége.

Rományi beszámolt arról is, hogy a szeretetszolgálat idén szociális pékséget nyitott Óbudán,. “Egy éves összesítő során kiderült, hogy akkora mennyiségű pékárut rendelnek a szolgálat intézményei, hogy egy kisebb pékséget is képes lenne eltartani. És ha már ezt a pénzt amúgy is kiadjuk arra, hogy megvásároljuk, akkor talán előállíthatnánk saját magunk is” – idézi fel az ötlettől kezdve a vállalkozás létrejöttét. Az önkormányzat térítésmentesen a rendelkezésre bocsátott egy ingatlant, egy foglalkoztatói pályázat révén kerültek megváltozott munkaképességű alkalmazottak is, és a nyár előtt megvoltak az első próbasütések. Azóta két műszakban, 10 embernek ad átvitt értelemben, és a szervezet egészének szó szerint kenyeret a pékség.

A szolgálat jövő évi terveiről szólva Romhányi Tamás elmondta, 2014-ben is nagy hangsúlyt fektetnek majd a rossz sorban élő gyermekek esélyeinek, életkörülményeinek javítására - egy saját fejlesztésű szoftverrel pedig a betegek otthoni ellátását és az öngondoskodást szeretnék oktatni: a program közérthetően mutatja azokat a kórházakban használt módszereket, amikkel a betegek kíméletesen és könnyen öltöztethetők, mozgathatóak – mindez nagy segítséget jelenthet az ápolásban még járatlan családtagok számára.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk