Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. Július 03. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Folytatódik a devizaügy elemzése

Folytatódik a devizaügy elemzése

Minden bizonnyal az év végén fejeződhet be a devizaügy jogi részleteinek tisztázása. Ekkorra készülhet el ugyanis összegzésével az a kúriai joggyakorlat-elemző csoport, amely a kölcsönszerződésekkel kapcsolatos pereket vizsgálja meg - írja a Magyar Nemzet.

A szakmai megállapítások a devizahitelek okozta problémák végleges rendezésénél is fontos szerepet kaphatnak. A testület elsősorban arra keresi a választ, milyen jogkövetkezmények alkalmazhatók akkor, ha a devizakölcsön-szerződést a bíróság érvénytelenné nyilvánítja, de a kontraktus olyan hibában szenved, hogy azt az ítélkező tanács sem tudja orvosolni – tudatta a legfőbb bírói fórum sajtótitkársága. A csoport áttekinti majd azokat az eseteket is, amikor arra derült fény, hogy a szerződésnek csak egy-egy pontja érvénytelen.

Emellett napirendre kerül az utóbbi időben oly sokat emlegetett elévülés témája, s tárgyal a testület a devizaperek bizonyos eljárásjogi kérdéseiről is. A felvetések tisztázása azért is lehet szükséges, mert ezeket a témaköröket sem a tavaly decemberi, sem a június 16-i jogegységi határozat nem rendezte teljes körűen.

Mint a lap megtudta, a huszonkét tagú csoport április elején megkezdte az elemzést, a munkában számos bíró, valamint két egyetemi professzor, egy ügyvéd és a Legfőbb Ügyészség képviselője vesz részt. Kiemelhető, hogy a testületet Wellmann György, a Kúria Polgári Kollégiumának vezetője irányítja. A bírósági szakember jól ismeri a devizaügyek témakörét: Wellmann kezdeményezte a hitelkérdésekben állást foglaló jogegységi eljárás megindítását, ő fogalmazta meg azokat a kérdéseket, amelyekre a Kúria december, majd június közepén választ adott.

A joggyakorlat-elemző csoportok tevékenységéről, jelentőségéről szólva annyit mindenképpen érdemes megemlíteni, hogy a devizaügyek első, nagyobb jogi vizsgálatát éppen egy ilyen testület végezte el még 2012-ben. Az akkori csoport a fogyasztói szerződések egyoldalú módosításának témakörét járta körül, s fontosabb megállapításait utóbb polgári kollégiumi véleménybe foglalták. A 2012-es állásfoglalás most komoly szerephez jutott: a júniusi jogegységi határozat átvette az akkori érveket, így a két évvel ezelőtti szempontok alapján ítélendő meg, mikor tisztességtelen a bankok egyoldalú szerződésmódosítása, kamatemelése.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során