Városlista
2021. január 26, kedd - Vanda

Hírek

2018. Augusztus 31. 19:01, péntek | Külföld
Forrás: mti - fotó:pixabay

Gond adódott a Nemzetközi Űrállomáson

Gond adódott a Nemzetközi Űrállomáson

Helyreállították a légnyomás normális szintjét a Nemzetközi Űrállomáson (ISS), amely egyik orosz modulján \"hajszálrepedés\" keletkezett feltehetően egy mikrometeorit becsapódása miatt

- közölte pénteken az orosz Roszkoszmosz űrkutatási hivatal. A légnyomás az előírt értékek között van, és semmi sem fenyegeti a legénység életét vagy biztonságát.

Dmitrij Rogozin, a Roszkoszmosz vezérigazgatója elmondta: feltételezések szerint az ISS-el nemrég összekapcsolt Szojuz MSZ-09 személyszállító űrhajó falán keletkezett parányi repedést feltehetően egy mikrometeorit becsapódása idézhette elő.

Az orosz űrkutatási vállalat Ria Novosztyi orosz hírügynökségnek névtelenül nyilatkozó tisztségviselője szerint valóban a külső behatás a legvalószínűbb, mivel sem a Földön végrehajtott tesztek, sem a Föld körüli pályán az elmúlt két hónapban végrehajtott kíséreltek során nem tapasztaltak problémát a hajó légzáró képességével. Ugyanakkor számos egyéb verziót is vizsgálnak, hogy mi okozhatta a rést. Az illetékes hozzátette: egy különbizottság foglalkozik a legénység által a sérülésről készített fotók és videofelvételek elemzésével. Mint mondta, egyelőre még nem világos, hogy mikrometeorit, űrszemét, vagy más hulladék idézte-e elő a történteket. A tisztségviselő felhívta a figyelmet arra, hogy az alacsony Föld körüli pályán keringő ISS repülési sebessége nyolc kilométer másodpercenként, így egy kisebb test becsapódásának ereje is olyan, mint egy lövedéké.

Szergej Prokopjev orosz űrhajós epoxigyantával átitatott anyaggal tömte be a repedést - közölte a NASA. A szivárgás ellensúlyozására az ISS-hez csatolt teherűrhajóról használt fel oxigént.

A mintegy 2 milliméteres hajszálrepedés szerda éjjel keletkezett.

A Szojuz júniusban érkezett az állomásra három asztronautával, és a terv szerint decemberben azzal is térnek majd vissza a Földre.

Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA szóvivője csütörtökön azt mondta, hogy korai találgatni, hogy az űrhajósok korábban visszatérnek-e, ha a léket nem sikerül megnyugtató módon lezárni. Jelenleg hat asztronauta dolgozik az állomáson, amely mintegy 400 kilométer magasban kering a Föld körül.

Fotó: illusztráció

Címkék: űr, űrállomás

Ezek érdekelhetnek még

2021. Január 26. 06:00, kedd | Külföld

Az EU szigorúbb utazási szabályokat javasol

Az Európai Bizottság hétfőn azt javasolta a tagállamoknak, hogy szigorítsák beutazási szabályaikat, hogy csökkentsék a koronavírus és mutációi terjedését az unióban.

2021. Január 25. 17:02, hétfő | Külföld

Rekordszámú, 143 műholdat vitt magával a világűrbe egy rakéta

A SpaceX cég Falcon rakétája új világrekordot állított fel: 143 műholddal a fedélzetén bocsátották fel Floridában vasárnap.

2021. Január 25. 15:01, hétfő | Külföld

Újabb 6,5 millió adag kínai vakcina érkezett Törökországba

Újabb 6,5 millió adag kínai, koronavírus elleni CoronaVac vakcina érkezett Törökországba - jelentette a török sajtó hétfőn.

2021. Január 25. 11:46, hétfő | Külföld

Szerbiában is megjelent a vírus új változata

Szerbiában is megjelent a koronavírus decemberben Nagy-Britanniában azonosított új változata, Londonból érkező utasoknál regisztrálták először