Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Április 03. 07:07, kedd | Belföld
Forrás: OrintPress

Így védi meg a chili a szívet

Így védi meg a chili a szívet

A tudósok megtalálták a legfrissebb bizonyítékát annak, hogy a chili paprika szívbarát étel, sőt megóvja a szívet a világ legnagyobb gyilkosa, a szívinfarktus ellen.

Az eredményeket az Amerikai Kémiai Társaság (ACS), a világ legnagyobb tudományos társaságának 243. konferenciáján mutatták be.

A kutatás középpontjában a kapszaicinoidok álltak, amelyeket a gyógyászatban már különböző krémek készítésére alkalmaznak, amik ízületi gyulladások kezelésére alkalmasak. Azt már korábbi kutatások igazolták, hogy a chili csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet.

'Kutatásunk megerősítette a csilipaprika anyagainak szívvédő hatásával kapcsolatos ismereteket” – jelentette ki Zhen-Yu Chen kutatásvezető. Felfedezték ugyanis, hogy a kapszaicinoidok kétféleképpen gondoskodnak a szív egészségéről. Egyrészt csökkentik a koleszterin felhalmozódását a vérben, másrészt blokkolják annak a génnek a működését, amelyek az erek görcsös állapotát idézik elő.

A szakértők azonban senkinek nem javasolják, hogy mértéktelen chili fogyasztásba kezdjenek, a szükséges gyógyszereket nem helyettesíti, mindenesetre kiegészítésnek jó - írja a health24.com.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni