Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. Augusztus 16. 12:23, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Gyömrői népszavazási kezdeményezés a Horthy parkról - Ismét benyújtják az aláírásgyűjtő ívet

Gyömrői népszavazási kezdeményezés a Horthy parkról - Ismét benyújtják az aláírásgyűjtő ívet

Formai hibák miatt nem hitelesítette Gyömrő jegyzője azt az aláírásgyűjtő ívet, amelyet civilek és a helyi pártok egy részének képviselői nyújtottak be a város főterén lévő Horthy Miklós park elnevezésének törlése érdekében - közölte a tiltakozó akció főszervezője csütörtökön az MTI-vel. Tóth Mátyás jelezte: a hibát kijavították, az ívet augusztus 22-én újra benyújtják.

A gyömrői képviselő-testület április 23-án döntött arról, hogy a város főtere júniustól Horthy Miklós nevét viselje, majd a lakosság egy részének tiltakozása nyomán úgy módosították határozatukat, hogy csak a téren lévő parkot kereszteljék át, és ez meg is történt.
A közterület átnevezése ellen május 9-ére csendes demonstrációt szervező Tóth Mátyás és az őt támogató helyiek többször is jelezték: számukra elfogadhatatlan, hogy akár a tér, akár a park Horthy Miklós nevét viselje. Kilátásba helyezték, hogy helyi népszavazást kezdeményeznek. Július 30-án hitelesítésre be is nyújtották az aláírásgyűjtő ívet, ám azt a jegyző formai hibákra hivatkozva "visszaadta" - mondta az MTI-nek az akció főszervezője.
Közlése szerint az volt a kifogás, hogy nem szerepel az íven, mi célból kívánnak aláírásokat gyűjteni. Elmondta, hogy a napokban kijavították a hibát, ráírták az ívre, hogy ”népszavazás döntsön a Horthy park sorsáról”. A jegyző által adott új időpontban, augusztus 22-én ismét benyújtják a dokumentumot, remélve, hogy immár minden akadály elhárul a kezdeményezés kivitelezése elől – tette hozzá a történelemtanárként dolgozó Tóth Mátyás.
Kitért arra: időközben egyre több önkéntes jelezte, hogy segít a szükséges mennyiségű aláírás összegyűjtésében, így szerintük minden remény megvan a Horthy park Szabadság térré való visszakeresztelésére.
Az akció főszervezője korábban azt mondta az MTI-nek: a civil kezdeményezéshez a Demokratikus Koalíció és az MSZP helyi szervezete, valamint a Környezet, Ifjúság és Gyermekvédő Egyesület is csatlakozott. Az íven a következő kérdés szerepel: "Egyetért-e Ön azzal, hogy Gyömrőn ne nevezzenek el vitatott történelmi személyiségről közterületet?"
Ahhoz, hogy a jegyző kiírja a helyi népszavazást, a választópolgárok 20 százalékának, vagyis 2600 embernek a hiteles aláírására lesz szükség. Ha az ügydöntő népszavazás sikerrel zárul, akkor a helyi önkormányzat bizonyosan visszavonja majd legutóbbi határozatát, és a főtér a parkkal együtt visszakaphatja a Szabadság tér nevet - mondta Tóth Mátyás.
Mezey Attila (Gyömrő 2000 Kör), a város alpolgármestere május 16-án a képviselő-testület módosító határozatát magyarázva azt közölte az MTI-vel: a korábbi Szabadság tér egy részét kitevő fás, füves területet nevezik el az egykori kormányzóról, míg a tér peremén futó részt Szabadság útnak hívják. A tér mentén lévő közintézmények (iskola, polgármesteri hivatal, művelődési központ) címében a Szabadság út szerepel majd, és a zöldterület köré sem helyeznek ki Horthy Miklós feliratú táblákat, vagyis mindkét "tábor" óhaját figyelembe vették.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 13:52, péntek | Belföld

Folytatja a terjeszkedést az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.

2024. Április 26. 13:50, péntek | Belföld

KSH: márciusban 6413 gyermek született, 10 524 ember halt meg

2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.

2024. Április 26. 13:48, péntek | Belföld

Megkezdődött Paks 2 reaktortartályának gyártása Szentpéterváron

Ez igazi mérföldkő a paksi bővítés szempontjából - jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.