Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2020. Január 29. 09:47, szerda | Bulvár
Forrás: mti

Hamisnak nyilvánították a Getty Múzeum Gauguin-szobrát

Hamisnak nyilvánították a Getty Múzeum Gauguin-szobrát

Hamisnak nyilvánították a művészettörténészek a Getty Múzeum által 2002-ben ötmillió dollárért megvásárolt Paul Gauguin-szobrot.

Az alkotásról korábban úgy vélték, hogy az egyik legnagyobb és legszokatlanabb Gauguin-szobor.

A Fej szarvakkal című szobor egy tahitii férfi fejét ábrázolja. A kutatók most ismeretlen szobrász alkotásának sorolták, és kivették a múzeum állandó kiállításáról.

A Getty Múzeum az alkotást a Wildenstein & Company, francia-amerikai műgyűjtő dinasztiától vásárolta 2002-ben - olvasható az artnet hírportálon.

A kutatók decemberben hozták meg döntésüket az átsorolásról, ám erről a közvéleményt nem tájékoztatták. A szobrot már nem állították ki a Kanadai Nemzeti Galéria Gauguin-kiállításán és a londoni Nemzeti Galéria tárlatán sem.

Eredetileg két fotó alapján kötötték Gauguinhez a szobrot, a fotókat a szobrász tahitii úti beszámolóihoz mellékelte. A szoborról 2002-ben kiadott közleményében a Getty felhívta a figyelmet arra, hogy a fej hasonlít a szobrászra, és úgy vélte, az esetleg egy szimbolikus önportré lehet.

2002 óta a szobrot a világ számos múzeumában, a londoni Tate Modernben, a washingtoni Nemzeti Galériában, a New York-i Modern Művészetek Múzeumában és a milánói Kultúra Múzeumában is bemutatták.

Gauguin nem látta el kézjegyével a szobrát, amely állítólag 1895 és 1897 között készült, ez egybeesik a festő és szobrász tahitii tartózkodásával. Most a kutatók úgy vélik, hogy 1894-ben szültethetett az alkotás, amikor Gauguin Franciaországban volt.

A szobor eredete homályos, Wildensteinék 1993-ban egy svájci gyűjtőtől vásárolták. Daniel Wildenstein, a Gauguin 1873-1888 közötti munkásságáról készített katalógus szerzője volt az, aki először Gauguinnek tulajdonította az alkotást.

A Getty szakértői most kutatásokat végeznek a szantálfából készült alkotásról, hogy többet tudjanak meg eredetéről. Egyes polinéz művészettörténészek szerint az ördögi szarvak nem jellemzőek a helyi kultúra ikonográfiájára, az keresztény vagy európai forrásból ered. Egy másik elmélet szerint egy európai utazó készíthette a szobrot.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.