Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2015. Február 11. 05:00, szerda | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Hizlalnak a terhesvitaminok?

Hizlalnak a terhesvitaminok?

A terhesség testsúlygyarapodással jár, ez tény. Viszont számtalan olyan történetet hallani, amikor az eleve karcsú kismama a kelleténél lényegesen többet szedett magára. Ezért sokan a terhesvitaminokat hibáztatják - nem ok nélkül. Arról, vajon hogy lehetne ezt kivédeni amellett, hogy közben támogatjuk saját és kisbabánk egészségét Lőrinczi Orsolya védőnő tájékoztatott.

Mennyi a normál testsúlygyarapodás?

Eléggé megoszlanak a vélemények arról, hogy a várandósság során mennyi testsúlygyarapodás számít normálisnak, hiszen ezt befolyásolja többek között az anyuka terhesség előtti testtömeg indexe, valamint a baba súlya is.

Ludwig Maximiliens Egyetem kutatói terhesség előtti súly alapján BMI testtömeg indexe alapján 3 csoportba osztják a várandósokat:
1 csoport 30-34,9 BMI- sovány
2 csoport 35-39,9 BMI- normál
3 csoport 40 feletti BMI- elhízott

A szakemberek többsége abban egyetért, hogy havi 1-1,5 kilogrammot tartanak normálisnak. A Brit Institue of Medicine ajánlása szerint a normál súlyú kismamáknak terhesség alatt 10,5-15 kg a sovány kismamáknak 12,5-18 kg, míg a túlsúlyos kismamáknak 7-11 kg súlygyarapodás az ideális (bár az Orvostani Intézet szerint inkább ez inkább 5-9 kg)

Baj, ha túl nagy a súlyfelesleg a terhesség alatt?

A túlsúly nemcsak általánosságban, hanem a várandósság alatt is nagy veszélyeket rejt. Bármennyire is meglepő, a túlsúlyos nők gyakran vitaminhiányosak, annak ellenére, hogy a kelleténél több kalóriát visznek be. Szakemberek megállapították, hogy 40%-ban vas, 4%- ban B12 és 24%-ban folsav hiányban szenvednek, pedig ezek a vitaminok egy egészséges terhességhez elengedhetetlenek. Ráadásul a túlsúlyos nők körében gyakoribb a magasvérnyomás, a cukorbetegség, a preeclampsia - azaz a terhességi toxémia-, továbbá náluk gyakrabban fordulnak elő légzőszervi panaszok, gyakran később indul be a tejelválasztás, így a szoptatási arány is alacsonyabb az elhízott nőknél.

A B-vitamin a fő bűnös

Sokan mutogatnak a terhesvitaminokra hízás szempontjából, mint fő bűnösre. És valóban, nem zörög a haraszt…. Viszont a teljesebb képhez nem árt néhány fontos dologgal tisztában lenni. Ezek a készítmények többsége számtalan vitamint, néhányuk pluszban még hasznos ásványi anyagokat és nyomelemeket tartalmaznak, támogatva az anya és a baba egészségét.

A baj a legtöbb termékkel azonban az, hogy az összes hatóanyag egyetlen kapszulában van összesűrítve, attól függetlenül, melyik trimeszterben van épp a kismama. Pedig mindháromnál más, illetve más dózisú vitaminra és ásványi anyagra lenne szükség, ami nem is csoda, hiszen a magzat különböző fejlődési szakaszokon megy keresztül. Éppen ezért amennyiben az anyuka ugyanazt a készítményt szedi mindhárom trimeszterben, olyan anyagokat is bejuttat a szervezetébe, amire valójában nincs, vagy kevesebbre van szüksége.

Az elhízásért tulajdonképpen a B-vitaminok többsége felel (leginkább a B12). Ezekre a vitaminokra bár nagy szükség van a terhesség első két trimeszterében, ám a harmadikban feleslegesek (kivéve a B6-vitamint), hiszen étvágynövelő hatással bírnak.
Az elhízás egyéb okai:
- genetikai tényező
- pszichés állapot
- környezeti tényezők
- szervi rendellenességek
- mozgásszegény életmód

Van megoldás, ha nem akar elhízni

Felmerülhet a kérdés, hogy vajon mit lehet tenni, ha nem szeretnénk elhízni, ám a biztonságos terhesség érdekében a terhesvitaminokról sem szeretnénk lemondani? Ebben az esetben érdemes trimeszterenként más-más összetételű terhesvitamint szedni, ami az adott időszakra a szükséges támogatást nyújtja.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.