Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2021. Január 28. 05:00, csütörtök | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Hollandiában 130 embert tartóztattak le a kijárási tilalom elleni tüntetések miatt

Hollandiában 130 embert tartóztattak le a kijárási tilalom elleni tüntetések miatt

A zavargások nyomán további 130, főleg fiatalt vettek őrizetbe a holland hatóságok szerdára virradó éjszaka a koronavírus-járvány lassítása érdekében bevezetett kijárási tilalom elleni tüntetések miatt

- írta a NlTimes holland hírportál. A jelentés szerint a zavargások mértéke valamelyest csillapodott, mivel a hatóságok fokozott készültségben vigyáztak a rendre, azonban Rotterdam és egy másik holland város különböző kerületeiben szükséges volt a hatósági beavatkozás.

Az este fél kilenctől reggel fél ötig tartó kijárási tilalom szombaton lépett életbe az országban. A rendelkezés hatására még aznap az egész hétvégére és a hét elejére is kiterjedő zavargások törtek ki országszerte. A rendbontók tüzeket gyújtottak, üzleteket fosztottak ki, illetve kövekkel dobálták a kiérkező rohamrendőröket, akik könnygázt és vízágyút vetettek be a tömeg feloszlatására. Eddig összesen több mint 600 rendzavarót vettek őrizetbe a helyi hatóságok. Az összecsapásokban több rendőr megsebesült.

Hollandiában az elmúlt héten 8 százalékkal csökkent az új fertőzöttek száma, így megbetegedések napi átlaga négyezer alá csökkent.

A szomszédos Belgiumban, vasárnapra tüntetést szerveznek a több hónapja életben korlátozó intézkedések ellen. A megmozdulásra mintegy 32 ezer főt várnak a szervezők.

A tüntetések célja a sajtó szerint a belga kormány felelősségre vonása a járvány hibás kezelés miatt.

A hollandiai erőszakos tüntetések fényében, Annelies Verlinden belga belügyminiszter szerdán hangsúlyozta, hogy csak a helyi hatóságok által engedélyezett tüntetésekre kerülhet sor, legfeljebb 100 fő részvételével, a higiéniai szabályok szigorú betartása mellett.

Az országban, az elmúlt pár napban, hét százalékkal nőtt az új fertőzöttek száma, napi átlagban mintegy 2148 embernek lett pozitív a vírustesztje. Az elhalálozások mértéke is növekedett, az előző két hét adataihoz képest 5 százalékkal.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.