Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2011. Szeptember 14. 14:21, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress

Hosszú sorok kígyóznak a támogatásért

Hosszú sorok kígyóznak a támogatásért

Folyamatosan nő az eddigi kormányzati gáz és távhő ártámogatás helyébe lépő lakhatási segélyért az önkormányzatokhoz fordulók száma - írja a Népszava.

A helyhatóságok zömének nincs elegendő szakembere a kompenzációs kérelmek elbírálásához, vagyis a kifizetések előtt kötelező jövedelem és vagyonvizsgálatok lefolytatáshoz.


Hétről-hétre mintegy tíz százalékkal többen jelentkeznek az önkormányzatoknál a szeptember elejétől a korábbi gáz és távhőár kompenzáció helyébe lépő lakhatási támogatásért. Az igazi rohamra azonban akkor számíthatnak a helyhatóságok, ha beköszönt a hideg idő - nyilatkozta a lapnak Schmindt Jenő. A Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke szerint a polgármesteri hivatalok nincsenek felkészülve a kérelmezők tömegeinek a fogadására. Az önkormányzatok ugyanis amúgy is létszám hiánnyal küzdenek tette hozzá az elnök. Emiatt nincs kellő mennyiségű munkaerő a beérkező kérelmek elbírálására. Az ilyen igényléseket ugyanis csak akkor hagyhatja jóvá az adott település vezetése, ha a megvizsgálta a beadványt beküldő vagyoni és jövedelmi viszonyait.

Schmindt Jenő úgy véli: a vagyon és jövedelem vizsgálatok lefolytatása jogi szempontból sem elfogadható. Miután az önkormányzatok nem adóhatóságok. Emiatt legálisan nem vizsgálódhatnak a lakók vagyoni és a jövedelmi helyzetéről. Mindezek mellett a polgármesteri hivataloknak az is gondot okoz, hogy az ilyen eljárások rendkívül nagy adminisztratív terhet rónak rájuk. Egy-egy kérelem értékelése ugyanis akár 3-4 ezer forint kiadást is jelenthet. Miközben egy átlagos támogatás összege háromezer forint körül mozog.

Az elnök szerint az ügyfelek az igénylésük elfogadása után legalább egy hónapot lesznek kénytelenek várni a pénzek kifizetésre. Egyrészt azért, mert az ügyek feldolgozása több hetet vehet igénybe. Másrészt a helyhatóságok zöme nem rendelkezik pénzügyi forrásokkal az igények kielégítésére. Ezért csak akkor tud fizetni az igény jogosultaknak, ha már megkapta a pénzt a költségvetéstől.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 13:38, szerda | Belföld

Sulyok Tamás: Karikó Katalin kiviteles büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak

Karikó Katalin kivételes büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak - jelentette ki az államfő kedden Szegeden.

2024. Április 17. 13:37, szerda | Belföld

Meteorológia: az ország egyes részein 24-25 Celsius-fokkal van hidegebb, mint hétfőn

Az ország egyes részen 24-25 Celsius-fokkal volt hidegebb kedd délután, mint hétfőn - derül ki a HungaroMet Zrt. kedd délutáni Facebook-bejegyzéséből.

2024. Április 17. 09:48, szerda | Belföld

NAK: Veszélyes lehet a fogyasztókra az ellenőrizetlen ukrán élelmiszer

Miközben az Európai Bizottság a saját termelőitől a világ legszigorúbb élelmiszerbiztonsági előírások betartását követeli meg, a szalmonellával fertőzött ukrán csirkehúst korlátozások nélkül beengedi.

2024. Április 17. 09:47, szerda | Belföld

Németh Szilárd: Európában a magyar családok kapták legolcsóbban az áramot és földgázt

A rezsicsökkentésnek köszönhetően 2024 márciusában Európában a magyar családok kapták legolcsóbban a háztartási villamos energiát és földgázt