Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2019. Február 26. 17:38, kedd | Belföld
Forrás: mti

Idén is fel lehet ajánlani az szja 1 százalékát a tehetségek támogatására

Idén is fel lehet ajánlani az szja 1 százalékát a tehetségek támogatására

Idén is fel lehet ajánlani az szja 1 százalékát a Nemzeti Tehetség Programra (NTP), a kormány pedig - a korábbi évekhez hasonlóan - az összegyűlt adóbefizetésekkel egyenlő összeggel egészíti majd ki az idei keretet

- közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkára kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.

Illés Boglárka felidézte, tíz éve indult el az NTP, amely nemcsak a tehetségek kibontakozását támogatja, hanem segít a szülőknek és a pedagógusoknak is felismerni a tehetséges fiatalokat. A program indulásakor, 2009-ben 500 millió forintot fordítottak erre a célra, ez összeg mostanra hárommilliárd forintra nőtt, és míg kezdetben évente mintegy 15 ezer fiatalt segítettek, most már 350 ezret tudnak támogatni - ismertette a helyettes államtitkár.

Illés Boglárka úgy fogalmazott, a fiatal tehetségek egyszerre szolgálják a jelent és a jövőt, elkötelezettségükkel és szorgalmukkal mindenkinek példát mutatnak, támogatásukkal pedig a nemzet jövőjét alapozzák meg.

Bajor Péter, a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetségének ügyvezető elnöke kiemelte, az elmúlt években 350 ezren ajánlották fel az adójukat a programra, így ebből is látszik, hogy a tehetségek segítése közös nemzeti ügy, amely állami és civil összefogással valósul meg.

Kitért arra is, hogy nagyon fontosnak tartják a személyre szabott figyelmet, ezért képzéseket tartanak a szülőknek és a pedagógusoknak is, valamint tutor programot indítottak, amelyen keresztül egy évre mentort kapnak maguk mellé a fiatal tehetségek.

A Nemzeti Tehetség Programot az Országgyűlés 2008-ban fogadta el. A program célkitűzései húszéves időkeretben, kétéves cselekvési programok végrehajtásával valósulnak meg. A támogatásra Magyarországról és külhoni magyarlakta területekről is pályázhatnak tehetséges fiatalok, valamint tehetséggondozó emberek, szervezetek és közösségek.

A személyi jövedelemadó 1 százalékát a 1823-as technikai számon lehet felajánlani, tavaly így több mint 1,4 milliárd forint gyűlt össze.

A program fővédnökei Zsédenyi Adrienn énekesnő, Kiss Gergely háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó és Onodi Henrietta kutató, egykori NTP ösztöndíjas.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során