Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2017. Október 17. 15:17, kedd | Belföld
Forrás: mti

Idén is kérhető hetedikes lányoknak a méhnyakrák elleni ingyenoltás

Idén is kérhető hetedikes lányoknak a méhnyakrák elleni ingyenoltás

Idén is kérhető iskolás lányoknak a méhnyakrák elleni védőoltás - mondta az egészségügyért felelős államtitkár keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

Ónodi-Szűcs Zoltán közölte, hogy a kétadagos oltóanyag azoknak lesz ingyenes, akik betöltötték a 12. életévüket és szeptemberben kezdték meg az általános iskola 7. osztályát.

Kitért arra, hogy az oltás nem kötelező, csak kérhető, de nagyfokú védelmet nyújt a méhnyakrák kialakulásáért felelős HPV (humán papilloma vírus) ellen.

Hozzátette: a kormány igyekszik a megelőzésre is nagy hangsúlyt fektetni, a különböző szűréseken való részvétel azonban hullámzó volt az elmúlt években.

Ónodi-Szűcs Zoltán hangsúlyozta azt is, hogy a védőoltás a teljes életkori csoport számára rendelkezésre áll. A védettség kialakulásához két oltásra van szükség, az első oltást novemberben kapják meg a lányok.

A HPV-fertőzés elleni iskolai oltási program 2014-ben indult - emlékeztetett az államtitkár -, és az igénylés minden évben 70 százalék feletti volt.

Szabó Enikő, az Emberi Erőforrások Minisztériumának főosztályvezetője hozzátette: október végig kell a szülőknek visszajuttatniuk az iskolába a beleegyező nyilatkozatot, amely ahhoz kell, hogy lányuk megkapja az oltást.

Az állam által biztosított, méhnyakrák elleni védőoltás és annak beadása a jogosultak számára mindkét dózis esetében térítésmentes. A nemzeti védőoltási programba bekerült vakcina 93 százalékot meghaladó védelmet nyújt a méhnyakrák ellen a korábban HPV-vel nem fertőzött lányoknál.

Címkék: méhnyakrák, oltás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.