Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. Október 29. 12:04, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Internetadó - A bíróság rendes eljárásban tárgyalja az őrizetbe vett tüntetők ügyét

Internetadó - A bíróság rendes eljárásban tárgyalja az őrizetbe vett tüntetők ügyét

A Pesti Központi Kerületi Bíróság szerdán úgy döntött, hogy rendes eljárásban tárgyalja az internetadó elleni első tüntetésen őrizetbe vettek ügyét, mivel a gyorsított eljáráshoz nem állt rendelkezésre minden bizonyíték. A bíróság az iratokat visszaküldte az ügyészségnek.

A Fővárosi Főügyészség kedden közölte, hogy a demonstráción őrizetbe vett hat ember közül egyet szabadon engedtek, a többi gyanúsítottat viszont szerdán gyorsított eljárásban bíróság elé állítják garázdaság bűntette miatt. A gyanúsítottakat a Fidesz Lendvay utcai székházának megrongálásával vádolják.
Az ügyész a tárgyaláson ismertette: a vasárnapi tüntetés után Sz. I. Ábel és Z. András segítette G. Antalt, hogy egy üres, 2 deciliteres üveget a Fidesz Lendvay utcai székházának erkélye felé dobhasson. Az üveg eltalálta az erkélyt.
Az ügyészség szerint B. Gábor ittas állapotban felmászott a székház erkélyére, az ablakok egyikéről a redőnyt lerángatta, az egyik ablakot megrúgta, összesen 48 ezer forintos kárt okozott. A társai közben biztatták.
Sz. Zoltán a székházat legalább tízszer számítógép-alkatrésszel megdobta, az egyik ablak be is tört, ezzel 96 ezer forint kárt okozott. A székháznál történteket közvetítette a televízió is, így alkalmasak voltak arra, hogy félelmet, megbotránkozást keltsenek. Az ügyészség csoportosan, köznyugalmat súlyosan megzavarva, nyilvános rendezvény helyszínén elkövetett garázdasággal gyanúsította meg a férfiakat, Sz. Zoltánt emellett kisebb kárt okozó rongálással is.
A bíróság azonban a szerdai tárgyaláson úgy döntött, az iratokat visszaküldi az ügyészségnek, arra hivatkozva: a gyorsított eljárás lefolytatásához szükséges, hogy a bizonyítékok teljes körűen rendelkezésre álljanak, ez a feltétel azonban a tárgyaláson nem teljesült. A bíróság hiányolta például a székházban okozott teljes kár nagyságát, és jelezte, az egyik tanú sem tudott megjelenni a tárgyaláson.
Mindezek alapján tehát a gyorsított eljárásra nem került sor, az ügyészség a "rendes" eljárásban vádat fog emelni a gyanúsítottak ellen.
Az ügyészség Sz. Zoltán esetében indítványozta az előzetes letartóztatás elrendelését, arra hivatkozva, hogy hasonló bűncselekmény miatt már vádat emeltek ellene, ám a bíróság nem látta indokoltnak az előzetes letartóztatás elrendelését, helyette lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el a tatabányai férfival szemben.
A többi gyanúsított esetében az őrizet megszüntetéséről rendelkezett a bíróság.
A bíróságon B. Gábor védője kérte, mivel védence esetében az összes bizonyíték rendelkezésre áll, folytassák le az eljárást, a bíróság azonban arra hivatkozott, nem lehet az egyes ügyeket különválasztani.
Sz. I. Ábel és Z. András védője, Magyar György szerint nemcsak a gyorsított eljárásnak, de az őrizetbe vételnek is hiányoznak a törvényi feltételei. A tárgyalás után újságíróknak azt mondta: "szakmaiatlan" az a sajtóban megjelent hír, hogy a székházban tízmillió forintos kár keletkezett.

Címkék: Internetadó

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben