Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2018. Szeptember 02. 08:02, vasárnap | Belföld
Forrás: Kriják Krisztina, az MTI tudósítója jelenti - fotó: pixabay

Jövőre indulhat a gázszállítás a horvát-magyar összekötő vezetéken

Jövőre indulhat a gázszállítás a horvát-magyar összekötő vezetéken

A magyar és a horvát hálózatot összekötő interkonnektor kétirányúsításával Horvátország 2019 végére lehetővé teszi, hogy Magyarország gázt vásároljon tőle

- mondta Szijjártó Péter szombaton az MTI-nek telefonon Dubrovnikból, miután megbeszélést folytatott Tomislav Coric horvát környezetvédelmi és energetikai miniszterrel.

A külgazdasági és külügyminiszter hozzátette, elkezdődtek a tárgyalások a krki LNG-terminálról (cseppfolyósított földgáz-terminálról) vásárolható gáz áráról is.

"Magyarország nemzetbiztonsági és gazdasági érdekeit is az szolgálja, ha minél több forrásból tudja beszerezni a gazdaság működtetéséhez és a lakosság igényeinek kielégítéséhez szükséges gázmennyiséget" - mondta Szijjártó Péter, aki a Dubrovniki Fórum elnevezésű kül- és biztonságpolitikai nemzetközi tanácsozáson vesz részt a dél-dalmáciai városban.

Szijjártó Péter kiemelte, hogy legkésőbb 2020 végén lejár a jelenleg hatályos magyar-orosz gázvásárlási megállapodás, ami teljesen új helyzetet teremt majd, és amelynek nyomán Magyarország teljesen új forrásokat tud bevonni a gázellátásába.

"Ebből a szempontból Horvátország stratégiai partner lehet" - húzta alá.

Megjegyezte továbbá, hogy 2020 második felére tervezik a horvátok a krki LNG-terminál kiépítését.

"Világossá tettük a horvát partnerek számára, hogy Magyarország akkor fog cseppfolyós gázt vásárolni Horvátországtól, ha annak ára versenyképes lesz"- hangsúlyozta a miniszter, majd hozzátette: ahhoz, hogy Magyarország hosszú távú gázszállítási megállapodást kössön, a horvát félnek hosszú távú garanciákat kell vállalnia.

A migrációval kapcsolatban a tárcavezető elmondta, hogy kétoldalú tárgyalást folytatott Radmila Sekerinska macedón miniszterelnök-helyettessel és Igor Crnadak bosznia-hercegovinai külügyminiszterrel.

"Jeleztem számukra, hogy Magyarország kész minden segítséget megadni mind Bosznia-Hercegovina, mind Macedónia számára annak érdekében, hogy továbbra is ellenőrzés alatt tudják tartani saját határaikat és meg tudják gátolni egy újabb migrációs hullám keresztülhaladását a Nyugat-Balkánon" - fogalmazott a Szijártó Péter.

Fotó: illusztráció

Címkék: gáz, horvát, magyar

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére