Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2017. Május 24. 09:49, szerda | Belföld
Forrás: mti

„Kamupártok” ügyében nyomozás az ügyészség

„Kamupártok” ügyében nyomozás az ügyészség

A 2014-es országgyűlési választás kampánytámogatásainak szabálytalan felhasználása miatt jelenleg is több ügyben folyik nyomozás - közölte Ibolya Tibor fővárosi főügyész szerdán az MTI-vel.

A főügyész emlékeztetett arra, hogy a 2014-es országgyűlési választásban nyújtott kampánytámogatások szabálytalan felhasználásának gyanúja miatt a Fővárosi Főügyészség illetékességi területén hat pártot érintően indult nyomozás az Állami Számvevőszék jelzése alapján.

Ezek közül több ügyben most is folyamatban van az eljárás költségvetési csalás miatt - tette hozzá.

Két ügyben a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) Közép-magyarországi Bűnügyi Igazgatósága nyomoz, a nyomozások felügyeletét a Fővárosi Főügyészség, illetve a Budapesti IX. kerületi ügyészség látja el. Két ügyet pedig áttettek a NAV területileg illetékes igazgatóságaihoz.

A főügyész jelezte: az ötödik párt ügyében bűncselekmény elkövetése nem volt megállapítható, ezért azt a nyomozást a NAV megszüntette.

A hatodik párt ügyében indult nyomozás a párttal szerződő egyik céggel szemben folytatódott költségvetési csalás miatt, miután adat merült fel arra, hogy a párt jogszerű kifizetései révén keletkezett bevételei után a cég nem teljesítette adófizetési kötelezettségét. A cég ügyvezetője ellen az illetékes kerületi ügyészség vádat emelt, a bíróság nem jogerősen 180 óra közérdekű munka büntetésre ítélte a vádlottat - tette hozzá.

Ibolya Tibor kitért arra is, hogy a 2014. évi országgyűlési választásokkal összefüggésben számvevőszéki ellenőrzéssel kapcsolatos kötelezettségek megszegése miatt is indult nyomozás egy pártot érintően. A Budapesti Rendőr-főkapitányság két gyanúsítottat hallgatott ki, és az ügy vád-előkészítési szakban van a Budapesti V. és XIII. kerületi ügyészségen.

A Népszava szerdai számában a Zala megyei Főügyészség tájékoztatására hivatkozva azt írta, bűncselekmény hiányában megszüntették a költségvetési csalás miatt indult nyomozást a zalaegerszegi székhelyű Új Magyarország Párt (ÚMP) ügyében.

Az ÁSZ jogszabályi előírás alapján, a választást követő egy éven belül ellenőrizte a választásra fordított állami és más pénzeszközök felhasználását. Az ellenőrzésről készített jelentést 2015. március 31-én mutatták be. Az ÁSZ akkor tudatta: nyolc, az országgyűlési választáson listát állító, de képviselethez végül nem jutó párt sértette meg az áfatörvényt és a számviteli törvényt a kampánypénzek elköltésénél.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.