Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2011. Augusztus 04. 07:13, csütörtök | Külföld
Forrás: OrientPress

Ketrecbe zárták Mubarakot

Ketrecbe zárták Mubarakot

Hordágyon vitték be a bírósági tárgyalásra Hoszni Mubarakot, majd egy acélketrecbe zárták a volt egyiptomi államfőt.

A megbuktatott elnököt és fiait korrupcióval vádolják, és azzal, hogy engedélyt adtak a Tahrír téri tüntetők meggyilkolására. Ha Mubarakot bűnösnek találják, ki is végezhetik.


Kedden kezdődött Hoszni Mubarak és fiainak pere Kairóban, a katonai akadémián berendezett ülésteremben. A volt államfő a vád szerint éles lőszer bevetésére adott engedélyt a rendőrségen a Tahrír téri forradalmárokkal szemben; Habib al-Adli, aki korábban belügyminiszterként vett részt a kormányzásban, személyesen adta a tűzparancsot – jelenleg ő is a vádlottak padján ül. A Mubarak-fiúkat – apjukkal együtt – korrupciós ügyekben való érintettséggel gyanúsítják, és szintén ketrecbe zárva vesznek részt a tárgyaláson.


A betegeskedő Hoszni Mubarakot hordágyon hozták el a tárgyalóterembe; úgy tudni, az egykori államfő rákos, és egy infarktuson is átesett – sokan ezért kételkedtek abban, hogy egyáltalán megjelenik a bíróság előtt. A rendkívüli biztonsági előkészületekkel kísért pert élőben közvetíti az egyiptomi tévé is, így több millióan láthatják majd. A tárgyalás kimenetele kihathat a Tahrír téren újrakezdődő demonstrációkra is – a tüntetők az átmeneti kormány működése ellen tiltakoznak, akciójukat azonban a Ramadán időszakára felfüggesztették.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: egyiptom

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.