Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2019. Június 26. 18:08, szerda | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Kevesebb görögdinnye teremhet idén

Kevesebb görögdinnye teremhet idén

A tavalyinál 10-15 százalékkal kevesebb, 160-180 ezer tonna görögdinnye-termésre számít a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke idén.

Ledó Ferenc az MTI-nek elmondta, hogy a tavalyi, rendkívül alacsony termelői árak miatt sok gazda hagyott fel a termesztéssel, a terület mintegy 10-15 százalékkal, 4000-4200 hektárra csökkent az országban, a gyümölcs szedését pedig munkaerőhiány hátráltatta.

A dinnye palántákat áprilisban és májusban ültették ki, az ültetési időszakot széthúzták a termelők, hogy még augusztusban is érkezzen termés a földekről. A szüret nagy mennyiségben a hétvégén, a jövő hét elején kezdődhet, így július elejére várható nagyobb mennyiségű magyar dinnye a piacokon.

A görögdinnye árának alakulását meghatározza, hogy a magyar termelők milyen áron és mikortól tudnak szállítani az exportpiacokra, amelyeket július közepéig a spanyol termés ural. A kereslet pedig nagy mértékben függ az időjárástól, a gyümölcsből a kánikulai melegben fogy a legtöbb.

A magyar terméssel elsődlegesen a belföldi piacot látják el, az elmúlt években az export évente 50-70 ezer tonnát tett ki, a német és a skandináv országok piacaira kerül a legtöbb magyar dinnye.

A belföldi fogyasztás évente 140 ezer tonna, fejenként 14-15 kilogramm, ebből 1-1,5 kilogramm görög és spanyol import áru.

Kitért arra is, hogy sárgadinnyét Magyarországon 700-750 hektáron termesztenek, mintegy felét fóliasátorban. A gyümölcs szedése már május végén elkezdődött, a termés idén 17-18 ezer tonna körül várható.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.