Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2018. Április 23. 05:02, hétfő | Belföld
Forrás: mti

Kezdődik a központi szúnyogirtás

Kezdődik a központi szúnyogirtás

Az idén a tavalyinál másfél hónappal korábban, már hétfőn kezdődik az országos szúnyoggyérítési program - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) vasárnap az MTI-vel.

Mint írták: az elmúlt hét esős és napsütéses időjárása különösen kedvez a szúnyoglárvák fejlődésének. Azzal, hogy a katasztrófavédelem által irányított központi szúnyoggyérítést ilyen korán megkezdik, még lárvaállapotban, kifejlődés előtt lehet csökkenteni a "csipőszúnyogok" számát.

Közleményükben kifejtették: a biológiai eljárás során egy baktérium által előállított fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a szúnyogok tenyésztőhelyeire. Ez a fehérje - amelyet nagyobb kiterjedésű vízfelületeken, például a Velencei tónál, vagy a Tisza-tónál repülővel, a kisebb vízfelületeknél pedig nagynyomású permetezővel juttatnak ki - teljesen ártalmatlan az emberekre, állatokra és növényekre, kizárólag a szúnyoglárvákat pusztítja el.

Hétfőtől földi és légi úton egyszerre zajlik majd a biológiai lárvagyérítés, 6300 hektárnyi vízfelületet érintve. Hétfőn a Duna mosonmagyaróvári részénél, kedden a győri és soproni térségben, valamint Békés, Csongrád és Bács-Kiskun megye vízfelületein kezdik a munkát. Szerdán az Ipolynál és a Tisza-tavon, csütörtökön a Dunakanyarban, a Csepel-szigeten és a Velencei tónál, szombaton pedig a Duna és környékbeli vízfelületek mohácsi részénél lépnek fel az éppen kifejlődő szúnyoglárvák ellen.

A központi szúnyoggyérítési programot a katasztrófavédelem irányítja, a szúnyoggyérítés aktuális heti ütemterve a holnapi naptól elérhető lesz a katasztrófavédelem honlapján - írta az OKF, hozzátéve: az önkormányzatok a központi program mellett saját költségvetésük terhére önállóan is végezhetnek szúnyoggyérítést.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.