Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2012. Február 02. 07:56, csütörtök | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Klinikai pontossággal méri a vércukorszintet

Klinikai pontossággal méri a vércukorszintet

Klinikai pontosságú vércukormérést tesz lehetővé az otthoni önellenőrzésnél egy hazai tulajdonú vállalkozás saját fejlesztésű, új generációs vércukormérője.

Amelyet szerdán mutattak be a Magyar Tudományos Akadémián rendezett szimpóziumon – tájékoztatták a szervezők közleményben az MTI-t.

A 77 Elektronika Kft. legújabb vércukormérőjét a Semmelweis Egyetem Laboratóriumi Medicina Intézetében tesztelték, ahol a készülék megbízhatóságát és mérési pontosságát kiválónak minősítették.

„Az otthoni készülékkel mért és a kórházban meghatározott vércukorszint eltér egymástól, mert az ujjbegyből vett vér sejtekben gazdag, a kórházakban viszont sejtmentes vérplazmát használnak a méréshez. A teljes (ujjbegyből vett) vér és a vérplazma cukorszintje között eltérés mutatható ki, ezért a kezelés beállításához korábban a két értéket felváltva vették figyelembe az orvosok” – magyarázta Szabó Antal professzor, az intézet egyetemi tanára, aki a vércukormérő-rendszerrel végzett ellenőrző méréssorozat teszteredményét ismertette.

Szavai szerint a minél tökéletesebb anyagcsere-egyensúly eléréséhez fontos, hogy az otthoni vércukormérő készülékek a laboratóriumi módszerekhez viszonyítva reálisan elfogadható eltérést biztosítsanak. „A pontosabb mérés és vércukorérték ismeretében ugyanis hatékonyabban kezelhető a betegség, a szövődmények kockázata pedig csökkenthető” – mutatott rá Szabó Antal.

Körner Anna professzor, a Semmelweis Egyetem egyetemi tanára a rendszerrel kapcsolatos gyakorlati tapasztalatait osztotta meg a jelenlévő diabetológus szakemberekkel, Winkler Gábor professzor, a Magyar Diabetes Társaság elnöke pedig a vércukor-önellenőrzés mérési pontosságának fejlődéséről tartott előadást.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a csok plusz segített beindítani az ingatlanpiacot az év elején

A 2024. január 1-jétől elérhető csok plusz segített abban, hogy az ingatlanpiac egy kicsit beinduljon az év elején - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit - vélekedett a Pannon Gasztronómiai Akadémia és a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az MTI-nek.

2024. Április 17. 13:38, szerda | Belföld

Sulyok Tamás: Karikó Katalin kiviteles büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak

Karikó Katalin kivételes büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak - jelentette ki az államfő kedden Szegeden.

2024. Április 17. 13:37, szerda | Belföld

Meteorológia: az ország egyes részein 24-25 Celsius-fokkal van hidegebb, mint hétfőn

Az ország egyes részen 24-25 Celsius-fokkal volt hidegebb kedd délután, mint hétfőn - derül ki a HungaroMet Zrt. kedd délutáni Facebook-bejegyzéséből.