Városlista
2020. június 4, csütörtök - Bulcsú

Hírek

2012. Május 11. 14:01, péntek | Külföld
Forrás: OrientPress

Kockázatot jelent a brit gazdaságra az euroválság

Kockázatot jelent a brit gazdaságra az euroválság

Az angol központi bank tegnapi ülésén változatlanul 0,50 százalékos rekord alacsony szinten tartotta az irányadó rátát, s a 325 milliárd fontos kötvényvásárlási programján sem változtatott.

Az angol font erre eleinte erősödni kezdett az amerikai dollárral és az euróval szemben is, ám az előbbivel szemben vissza is korrigált.

Jövő héten a befektetők kíváncsian várják a BoE inflációs jelentését, amely visszaeső gazdasági teljesítményről, alacsonyabb inflációs pályáról, és újabb likviditásnövelés eshetőségéről szólhat. Mivel a tegnapi kamatdöntő ülésen közleményt nem adott ki a monetáris tanács, így nem tudni azt még, hogy nőtt-e a monetáris tanácsban a likviditásnövelést támogatók száma, vagy sem. A májusi kamatdöntési jegyzőkönyvre is kíváncsi a piac. A BoE dilemmája továbbra is az, hogy erősödő inflációs nyomás és csökkenő gazdasági növekedés között kell egyensúlyozni. A brit költségvetési megszorítások, a csökkenő lakásárak, a 16 éves csúcson lévő munkanélküliség, a csökkenő GDP, a hanyatló fogyasztói bizalom, mind arra utalnak, hogy célszerűbb alacsonyabb GDP-növekedéssel kalkulálni az előttünk álló negyedévekre - írják a Quaestor elemzői.

A brit monetáris tanács kiemelte, hogy a gazdasági pályára az euróválság továbbra is kockázatot jelent, amely most újfent kiújult. Piaci várakozások szerint napirendre kerülhet egy 50 milliárd fontos újabb kötvényvásárlási program, még úgy is, ha az infláció az idei év hátralévő részében a 3 százalékos jegybanki tűréshatár felett maradhat, de jövőre valóban elérhető közelségbe kerül a 2 százalékos árstabilitási célérték.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2020. Június 04. 16:01, csütörtök | Külföld

Hamarosan indul a Marsra a NASA legújabb marsjárója

Július 17-én indul a Marsra az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA legújabb marsjárója, a Perseverance (Állhatatosság).

2020. Június 04. 11:06, csütörtök | Külföld

Új gyanúsított van a 13 éve Portugáliában eltűnt brit kislány ügyében

Új gyanúsítottja van a 13 éve Portugáliában eltűnt brit kislány, Madeleine McCann ügyének. A Scotland Yard szerda esti londoni bejelentése szerint nagy jelentőségű új nyomozati szálról van szó.

2020. Június 04. 09:05, csütörtök | Külföld

Késes támadás történt egy kínai általános iskolában

Késes támadás történt egy dél-kínai általános iskolában csütörtök reggel, mintegy negyven embert sebesített meg a támadó, köztük tanulókat és az iskola dolgozóit - írta a China Daily című kínai pártlap.

2020. Június 04. 07:33, csütörtök | Külföld

Súlyosbítják a vádat a Floyd halálát okozó rendőr ellen, és társait is letartóztatják

Súlyosbítják az afroamerikai George Floyd halálát okozó rendőr elleni vádat, és letartóztatási parancsot adtak ki a három másik intézkedő rendőr ellen is