Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2012. Június 02. 07:00, szombat | Belföld
Forrás: MTI

Könyvhét - Régi szavak szótára a Tinta Kiadótól

Könyvhét - Régi szavak szótára a Tinta Kiadótól

Régi szavak szótára című, Kihalt, elfeledett és kiveszőben lévő szavak, szóalakok és szójelentések magyarázata alcímű kötet látott napvilágot a Tinta Kiadó gondozásában a 83. Ünnepi Könyvhétre.

Kiss Gábor, a kiadó igazgatója, a szótár főszerkesztője elmondta az MTI-nek, a hosszú alcím arra utal, hogy a szótárba felvett és ott értelmezett, megmagyarázott szavak között vannak kihaltak, mint az aszó=kiszáradt völgy, az apol=csókol, becéz; elfeledett szavak, mint a csuszkondó=korcsolya, verő=kalapács vagy az örmény, amelynek a helyét a szláv eredetű malom vette át.
A különleges kötet, amely első a maga nemében, két szerkesztő: Kohári Anna és Mandl Orsolya, valamint tíz munkatárs hat évi eredeti kutató- és gyűjtőmunkájának eredménye. Ez alatt az idő alatt 200 könyvet és 25 régi szótárat "bújtak át", mire összeállt a 19 ezer 250 szavat tartalmazó szótár. A kötetnek nincs előzménye, utoljára ugyanis 1880-ban jelent meg nyelvtörténeti szótár magyar szavakkal, amelyeket azonban németre fordítottak.
A táj- és az idegen szavak között nincs éles határ, ezért ezeket nem is különítették el. A fő törekvésük az volt, hogy ha a tizenéves fiatalokban kétség merülne fel egy-egy szó jelentését illetően, akkor annak a szónak helye van a szótárban - magyarázta a főszerkesztő. Példaként felhozta a kovács szót, amely a régi magyar nyelvben koács volt, vagy a tereh, amely terhet jelentett. A kötetbe szójelentéseket is betettek, mint a koporsó, amely sírüreget, sírgödröt is jelentett, ezt a jelentést őrzi az a szólás, amely szerint Krisztus koporsóját sem őrizték ingyen.
A legismertebb kötelező olvasmányokat, mint Mikszáth Kálmán, Jókai Mór, vagy Madách Imre műveit is átvizsgálták, és a régi szavak jelentését a szótárban megmagyarázták - tette hozzá Kiss Gábor.
A nyelv folyamatosan változik, új szavak keletkeznek és ezekből is összeállítottak már egy kötetre valót. "Az új világ új szavakat követel, 50 év változásai nyomán a szókincs is megváltozott. Ezúttal a magyar nyelv archaizmusainak szótárát állítottuk össze. A régi szavakon keresztül megismerhetők a régi szakmák, ruhák és fegyverek nevei is" - fejtette ki a főszerkesztő.
Kiss Gábor, aki a Magyar Szókincstár főszerkesztője, az MTA Szótári Munkabizottságának tagja is, egy kérdésre válaszolva reményét fejezte ki, hogy a Régi szavak szótára is fölkelti az érdeklődést, mint ahogy 1999-ben a Szókincstár, amely hosszan a sikerlisták élén állt.
A Régi szavak szótára, A magyar nyelv kézikönyvei sorozat 25., jubileumi kötete, a szerkesztők szándéka szerint hatékony segédeszköz lehet a régi magyar nyelv mára már nem használt szavainak megismeréséhez, segítséget nyújtva a magyar írásbeli, irodalmi örökség megértéséhez és hozzájárul a szavakon keresztül korábbi évszázadok életének felidézéséhez - foglalta össze Kiss Gábor.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet