Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2018. Július 27. 07:14, péntek | Belföld
Forrás: mti - fotó: pixabay

Közepes szezont zárhatnak idén a dinnyetermesztők

Közepes szezont zárhatnak idén a dinnyetermesztők

A szeszélyes időjárás és az alacsony exportárak miatt közepes szezont zárhatnak az idén a hazai dinnyetermesztők - értesült a Magyar Idők.

Göcző Mátyás, a Magyar Dinnyetermelők Egyesületének társelnöke a lapnak elmondta, hogy a gazdálkodók nem tudtak annyi dinnyét betakarítani a földekről, mint amennyit a szezon elején vártak, a korán jött nyári meleg idején.

"Tíz napon át viszonylag hűvös idő uralkodott az országban, ami kedvezett a dinnyét támadó betegségnek, s így voltak olyan termények, amelyeket a földön kellett hagyniuk a termelőknek" - mondta el a szakember, hozzátéve, hogy a terméskiesés miatt a bevétel is alacsonyabb lesz az idén.

Azt az állítást cáfolta Göcző Mátyás, hogy a magyar görögdinnyék a munkaerőhiány miatt rothadnak meg a földeken. "A munkálatok ugyan valóban nem haladnak gyorsan, a termelők néhány napos csúszással tudják elkezdeni a szedést, de a munkaerőhiány miatt biztosan nem hagynak a földeken dinnyét" - fogalmazott a társelnök.

Arról is beszélt, hogy az idén nem okozott különösebb zavarokat a dinnyepiacon az áruházak árképzése. A korábbi évekkel ellentétben, amikor valamelyik multinacionális kiskereskedelmi lánc idejekorán jelentős akciót hirdetett a terményre, az idén nem voltak túlzó leárazások. Ez jót is tett a dinnye piaci árának, amelynek kilója a legtöbb boltban csak mostanság csökkent száz forint alá.

Az exportárak jelenleg nem a termelőknek kedveznek, ebben a szezonban az olasz, az ukrán és a macedón görögdinnye az északi piacainkon nagyon nyomott áron van jelen. Az exportárak alakulása elsősorban a békési, baranyai, tolnai termőkörzetet érinti, mivel ott drágább módszert alkalmaznak a termelők. A szabolcsi részt, ahol a termőterület is tovább bővült, ez a tendencia nem érinti különösebben, ott olcsó, kommersz technológiával termelnek.

Címkék: dinnye, szezon

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.