Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2024. Január 13. 06:00, szombat | Belföld
Forrás: MTI

KSH: a fogyasztói árstatisztikák is transzparens módon, az európai statisztikai irányelvekkel összhangban készülnek

KSH: a fogyasztói árstatisztikák is transzparens módon, az európai statisztikai irányelvekkel összhangban készülnek

Az infláció számítását a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) transzparens módon és az európai statisztikai irányelvekkel összhangban végzi

- közölte a KSH az MTI-vel "Az inflációs aktualitások és a számítások háttere" címmel pénteken tartott sajtótájékoztatóját összegző közleményében.

Emlékeztettek arra, hogy az elmúlt időszakban több, szakmailag nem megalapozott, téves megállapítást közlő, méltatlan támadás érte a KSH-t a fogyasztóiár-index számításának módszertanával kapcsolatban.

Az adatok, illetve a módszertan értelmezését segítő sajtótájékoztatón - amelyet a 2023. decemberi, illetve a 2023-as éves inflációs adatok publikálásának napján tartottak - Cseh Tímea, a KSH Nemzeti számlák főosztályának vezetője, valamint Gajzágó Imre, a Fogyasztói árak osztály szakértője nyújtott betekintést az inflációszámítás komplex módszertanába. Ismertették az aktuális trendeket, különös figyelemmel az energiaárak alakulására, a szakértői várakozásokra, valamint arra, hogy miért térhet el az egyéni inflációérzékelés a hivatalos adatoktól - írták a közleményben.

Felidézték, hogy a friss adatok szerint a fogyasztói árak 5,5 százalékkal voltak magasabbak 2023 decemberében az egy évvel korábbihoz képest, míg a teljes évet tekintve átlagosan 17,6 százalékkal emelkedtek 2023-ban.

A KSH közleménye hangsúlyozza: a fogyasztóiár-index számításának jelenlegi módszertana 2022 augusztusától, a gáz és az elektromos energia lakossági árait érintő kormányrendeletek módosítása [259/2022. (VII. 21.) Korm. rendelet] óta van érvényben, azóta változatlan. Az új módszertan bevezetésével a KSH-t az a cél vezérelte, hogy árstatisztikái a változó jogszabályi környezetben is pontos és hiteles képet adjanak.

A KSH szakemberei kiemelték, hogy az Eurostat - az Európai Unió statisztikai hivatala - folyamatos egyeztetést folytat valamennyi tagállam statisztikai hivatalával. A KSH inflációszámítási módszertana összhangban van az európai statisztikai irányelvekkel - kiemelten az Európai Bizottság 2020/1148. számú végrehajtási rendeletével, valamint az Eurostat HICP Methodological Manual című kiadványában foglaltakkal.

A KSH statisztikáinak minőségét nemzetközileg egységes, szakmailag megalapozott és statisztikai tudományos eljárásokkal kidolgozott módszertanok biztosítják, amelyek nem alkalmazkodnak politikai vagy gazdasági elvárásokhoz - szögezte le a KSH.

Ezt erősíti meg az Eurostat független külföldi szakértőinek nemrég kiadott jelentése is (Peer Review Report), amely kiemeli, hogy a KSH által készített statisztikák objektívek, magas színvonalúak és megbízhatóak - tették hozzá a közleményben.

Címkék: ksh, statisztika

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során