Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2020. Szeptember 15. 14:08, kedd | Külföld
Forrás: Kovács Andrea, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Különleges szabályok lesznek érvényesek a választásokon Ukrajnában

Különleges szabályok lesznek érvényesek a választásokon Ukrajnában

Az ukrán kormány hétfői rendkívüli ülésén meghatározta azokat a szabályokat, amelyeket be kell tartani a koronavírus-járvány közepette az idei választásokon, beleértve az október 25-i helyhatósági választásokat

- számolt be az Ukrajinszka Pravda hírportál a kormány hivatalos honlapján közzétett dokumentumra hivatkozva.

Egyebek mellett a szavazókörökben kötelező lesz a maszkviselés a választóknak, viszont a személyazonosításuk miatt a választási bizottság kérésére le kell majd venniük. A kormány azt is javasolta, hogy a szavazókörbe ne vigyenek be gyermekeket, és lehetőleg saját tollat használjanak a szavazólap kitöltéséhez. Ezenfelül kötelező lesz belépéskor a kézfertőtlenítés, és testhőmérsékletet is mérnek majd.

A szavazókörben jelzésekkel kell biztosítani, hogy legalább egy méter távolságot tudjanak tartani egymást között a bent lévő választók, a be- és a kilépőket egymástól úgyszintén el kell különíteni. Ajánlott, hogy a szavazólap átvételekor az asztalnál egyszerre három embernél több ne tartózkodjon.

A szavazóbizottság székeinek és asztalainak olyan anyagúaknak kell lenniük, amelyek fertőtlenítőszerrel tisztíthatók, semmilyen szövet rajtuk nem engedélyezett. A bizottság tagjainak legalább egy méter távolságban kell ülniük egymástól vagy valamilyen elválasztónak kell lenni közöttük, például átlátszó védőpajzsnak.

Rendszeresen fertőtleníteni kell a kilincseket, korlátokat, üléseket és a helyiség padlóját. Az urnákat is lehet, de úgy, hogy a fertőtlenítőszer ne kerüljön bele az urnába. A szavazatszámlálás és jegyzőkönyvek kitöltése után, vagyis a bizottság munkájának befejeztével egy végső fertőtlenítést kell elvégezni a helyiségen.

Az önelszigetelésben lévők is szavazhatnak, ha kérésüket előre jelzik. A határozat alapján a hozzájuk házhoz kiérkező bizottsági tagoknak szájmaszkot, gumikesztyűt és védőpajzsot kell viselniük, és minden egyes ilyen látogatás után újakra kell cserélniük a védőfelszereléseket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.