Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. Május 01. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Lakásuk foglyaivá váltak az adósok

Lakásuk foglyaivá váltak az adósok

Hosszú évekre bennragadtak lakásukban a devizahitelesek a forint gyengülése és az árak esése miatt. Az adósok akkor sem tudják lecserélni az ingatlanjukat, ha olyan érthető okokból lenne szükségük a költözésre, mint a munkahelyváltás, a gyermekvállalás vagy a kisebb lakás - írja a Magyar Nemzet.

Nemcsak azokat az adósokat láncolta hozzá a devizahitel az ingatlanjukhoz, akik nem tudják fizetni a tartozásukat, a pontosan törlesztő ügyfeleknek sincs lehetőségük az ingatlanváltásra. Pedig az évek során egyre több család növi ki az otthonát, vagy költözik el a jobb megélhetés reményében. Ezeket az igényeket várhatóan még évekig nem tudják kielégíteni a családok.

Az nem újdonság, hogy a piac pangása miatt nagyon nehéz vevőt találni a lakásokra, ám a szakértők szerint a legnagyobb problémát nem ez jelenti. Sokan akkor sem tudnák visszafizetni a tartozásukat, ha eladnák az ingatlanjukat, hiszen az évek során összegyűlt adósság összege meghaladta a lakás árát. A Magyar Nemzetnek nyilatkozó szakértők szerint ezzel a problémával nemcsak azok az ügyfelek küzdenek, akik minimális, 10-20 százalékos önerővel vettek fel hitelt, hanem azok is, akik a vételár 30-40 százalékát annak idején saját zsebből fedezték. Ez utóbbiak esetében ugyan nem feltétlenül haladja meg a tartozás a lakás piaci árát, ám az ingatlan eladása esetén gyakorlatilag az összes korábban befizetett önerejüket elveszítenék, így nem is tudnának miből új lakást venni. A hitelt ugyanis az ingatlan eladása után mindenképp vissza kell fizetniük a banknak, nem tehetik meg, hogy az eladásból származó pénzből vesznek egy másikat, és azt fedezetként használva fizetik tovább a devizahitelüket. – Pedig ha erre lehetőséget kapnának, akkor a természetes lakhatási igények kielégítése friss keresletet jelentene a piacon – vélik a szakértők.

Arról ugyan nincsenek adatok, hogy a tartozások a lakások hány százalékánál haladják meg a piaci értéket, de a pesszimistább becslések szerint akár a kilencven százalékot is elérheti azoknak az ingatlanoknak az aránya, amelyek ára már nem fedezi az adósságot. A válság előtt az ügyfelek többsége a vételár 70-80 százalékát fedezte hitelből, ám azóta a forint gyengülése miatt az adósságok jelentős mértékben megemelkedtek, miközben a lakások árai 20-25 százalékkal csökkentek. Ezen adatok alapján arra lehet következtetni, hogy az adósok többsége már nem tudná visszafizetni a tartozását, ha túladna a lakásán – közölte a lap egyik forrása.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során