Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2011. November 20. 07:46, vasárnap | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Legendás hadihajó roncsaira bukkantak

Legendás hadihajó roncsaira bukkantak

Egy 17. századi hajóroncsot fedeztek fel Svédország partjainál.

A kutatók szerint az elsüllyedt árbocos annak a legendás hadihajónak a maradványa, amelynek kapitánya inkább a hullámsírt választotta, mint hogy megadja magát az ellenségnek.

A Deep Sea Productions nevű vízalatti kutatócsoport több mint tízévnyi kutatás után, idén nyáron a svéd Öland-sziget és Gotland-sziget partjai között talált rá az 50 és 100 méter közötti mélységben fekvő roncsra, amelynek hullámsírját több száz ágyú tarkította. A szakemberek szerint a 25 méteres fa hajóroncs annak a legendás, Svardet nevű árbocosnak a maradványa, amelyet egy dán–holland hadiflotta süllyesztett el egy 1676-os tengeri ütközet során.

Malcolm Dixelius, a kutatócsoport egyik tagja szerint a fából vett minták azt bizonyítják, hogy a hajó a 17. századból való. Mint hozzátette: a hiányzó farrész megegyezik azokkal a történelmi beszámolókkal, amelyek szerint a Svardet a hajó tatján keletkezett tűz és robbanás után süllyedt el. A tengeri régészettel foglalkozó Johan Ronnby szerint biztos, hogy a Svardet maradványait fedezték fel és a hajó ezzel egyike lett annak a négy, 16–17. századból származó nagy hadihajónak, amelyekre a Balti-tengerben találtak rá. Ugyanez a kutatócsoport fedezte fel idén a 16. századi Mars nevű hadihajó tengeri maradványait is egy közeli helyszínen.

A Kronan nevű árbocosra 1981-ben, több mint 30 ezer régészeti műkinccsel megpakolva találtak rá. Mindkét hajó a Balti-tenger történetének legnagyobb ütközete során süllyedt el. A „négyes fogat” leghíresebb darabja és egyben Svédország legnagyobb tengeri felfedezése a 17. századi Vasa királyi hadihajó, amelyet 1961-ben emeltek ki a stockholmi kikötőből, majd később egy népszerű helyi múzeumban állítottak ki.

A történelmi beszámolók szerint a Svardet ötórányi küzdelem után lobbant lángra. Kapitánya, Claes Uggla azonban nem volt hajlandó elhagyni a fedélzetet. A kutatók a svéd Tengerrégészeti Kutatóintézet munkatársaival együttműködve fogják megvizsgálni a hajóroncsokat és egy háromdimenziós dokumentumfilmet is készítenek a legendás árbocosokról.

Címkék: hajóroncs, kutatók

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.