Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2011. Augusztus 25. 14:41, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress

Lezuhant a Progress nevű teherűrhajó

Lezuhant a Progress nevű teherűrhajó

A Nemzetközi Űrállomásra (ISS) indult a pilóta nélküli orosz Progress M-12M nevű teherűrhajó tegnap, a kilövés után azonban nem állt megfelelően pályára, és lezuhant.

Az űrhajó a kazahsztáni Bajkonur Űrközpontból indult el tegnap moszkvai idő szerint 17:00-kor. A szakértők szerint azonban a hajót szállító Szojuz-U rakéta a harmadik és egyben utolsó meghajtási szakaszban túl korán leállt, aminek következtében a hajó nem állt Föld körüli pályára, és lezuhant - írja a BBC.

A központban a kilövés után 320 másodperccel észlelték a hibát, beavatkozni azonban nem tudtak. A tisztviselők jelentése szerint a jármű az orosz Altaj tartományban zuhant le, mintegy 1500 kilométerre északkeletre a kilövési ponttól. A hírek szerint a robbanás akkora volt, hogy 100 kilométeres körzetben még az ablakok is kitörtek, személyi sérülés azonban nem történt.

Egy héten belül már a második orosz űrrakéta hibásodott meg: augusztus 18-án egy Proton rakéta állított rossz pályára egy távközlési műholdat. A helyzet különösen kritikus, hiszen az amerikai űrsiklók nyugdíjazása után a Nemzetközi Űrállomás rá van szorulva az orosz űrhajókra, amelyek azonban az utóbbi idők tanúsága szerint nem túl megbízhatóak.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: űrhajó

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során