Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Január 12. 07:02, csütörtök | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Magyarország előkelő helyre került ezen a listán

Magyarország előkelő helyre került ezen a listán

Egy tekintélyes amerikai nem kormányzati szervezet jóvoltából elkészült a világ első „atombiztonsági” rangsora, illetve mutatószáma.

Magyarország az előkelő második helyet fogalja el a listán, amely a hasadó anyagok tárolásának biztonságossága szerint állítja sorrendbe a világ országait.

Az atomfenyegetések elemzésével foglalkozó washingtoni székhelyű intézet, az NTI (Nuclear Thereat Initiative) szakértői a világ szinte összes országát megvizsgálták, s ezek közül kiemelten kezeltek 32 olyan országot, ahol legalább egy kilogramm, atomfegyver előállítására is alkalmas, magasan dúsított uránt vagy plutóniumot tárolnak.

Az intézet öt kritériumot állított fel, amelyek alapján elkészítette a rangsort. Egyebek mellett a tárolt hasadóanyagok mennyiségét, az atomtárolók védelmét és hozzáférhetőségét, a nemzetközi előírások betartását és az átláthatóságot, a politikai stabilitást és a korrupciót vette figyelembe, illetve azt is, hogy az adott országban vannak-e olyan csoportok, amelyek ilyen anyagokra akarnak szert tenni. Az NTI több száz létesítményt vizsgált meg szerte a világon, s arra a következtetésre jutott, hogy általában véve a hasadóanyagok tárolásának módja korántsem mondható biztonságosnak. A szervezet jelentése szerint egyes helyeken jól őrzik a hasadóanyagokat, de sok helyütt nem, és emiatt hozzájuthatnak olyan terrorszervezetek, amelyek nyíltan hangoztatták, hogy hasadóanyagokat akarnak beszerezni.

Az intézet egy indexet állított fel, hogy rangsorolja az országokat a hasadóanyagok tárolásának biztonságossága szerint. A rangsor élén Ausztrália áll 94 ponttal (100 a legmagasabb pontszám), s őt követi Magyarország 89 ponttal, majd utána Csehország (87) következik.

A listát Észak-Korea zárja 37 ponttal: a sztálinista ország az átláthatóság és a nemzetközi előírásoknak való megfelelés hiánya miatt került a rangsor végére. Pakisztán 41-es mutatószámmal rendelkezik a politikai instabilitás, a fegyveres csoportok jelenléte, a korrupció és a sok tároló létesítmény okán. Előtte Irán (46), Vietnam (48) és India (49) szerepel a listán.

Az öt „hivatalos” atomnagyhatalom a rangsor közepe táján helyezkedik el, elsősorban a készletek nagysága miatt, illetve Kína és Oroszország indexét a korrupció is rontotta. Nagy-Britannia a tizedik helyen áll 79-es mutatószámmal, az Egyesült Államok a 13-ik, 78-as indexszel. Franciaország a 19-ik (73), Oroszország a 24-ik (65), Kína pedig a 27-ik (52) az NTI rangsorában.

Címkék: atom, Magyarország

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.