Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2012. Április 06. 14:03, péntek | Belföld
Forrás: STOP / MTI

Május 15-ig igényelhetnek támogatást a közlekedőképességükben akadályozottak

Május 15-ig igényelhetnek támogatást a közlekedőképességükben akadályozottak

A korábbi március 31-i dátum helyett május 15-ig igényelhetnek gépjárműszerzési és -átalakítási támogatást a súlyosan mozgáskorlátozott személyek - közölte a Nemzeti Erőforrás Minisztérium csütörtökön az MTI-vel.

A minisztérium közleményében emlékeztet, egy március 30-án hozott kormányrendelet értelmében azok jogosultak a közlekedési kedvezmények igénybe vételére, akik nem tudnak önerőből igénybe venni tömegközlekedési eszközt, továbbá a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal (NRSZH) szakértői bizottságainak vizsgálata megállapítja róluk, hogy közlekedőképességükben akadályozottak, és állapotuk várhatóan legalább három évig nem javul. Mint írják, ezzel a korábban háziorvosi feladatkörbe tartozó vizsgálat került a hivatal elsőfokú szakértői bizottságainak hatáskörébe.

A tárca megjegyzi ugyanakkor, a közlekedőképesség vizsgálatát a továbbiakban sem kell elvégezni azokon, akik mozgásszervi fogyatékosságuk miatt fogyatékossági támogatásban részesülnek, illetve a tizennyolcadik életévét be nem töltött személyek mozgásszervi fogyatékosságukra tekintettel magasabb összegű családi pótlékra jogosultak.

Kiemelik továbbá, hogy a súlyosan mozgáskorlátozottak módosíthatják korábbi igényeiket is, így például a használt helyett új autó megvásárlásához igényelhetik a támogatást. Az érintetteket a szociális és gyámhivatalok keresik meg a kérelmük megerősítése érdekében. A módosítás érinti a parkolási igazolványra, a lakás akadálymentesítési támogatásra, a gépjármű adókedvezményre jogosult, illetve a jövőben jogosulttá váló személyeket is - fűzik hozzá.

MTI / STOP

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:51, szombat | Belföld

Orbán Viktor: amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán.

2024. Április 20. 09:49, szombat | Belföld

BMW-Lufthansa megállapodás: nagyobb repülők közlekednek Debrecen és München között

A debreceni autógyárát érintő társasági szerződést kötött a BMW Group a Lufthansa légitársasággal, ennek értelmében nagyobb befogadóképességű repülőket közlekedtetnek Debrecen és München között hétfői és pénteki napokon

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.