Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2011. Szeptember 01. 07:41, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress

Már kihalt a fekete halálért felelős baktériumtörzs

Már kihalt a fekete halálért felelős baktériumtörzs

Londoni temetőkben kerestek tudósok csontokat, melyek olyan emberektől származnak, akik évszázadokkal ezelőtt bubópestisben veszítették életüket, és kijelentették: a halálos járványt okozó baktériumtörzs már rég kihalt.

A manapság fertőző modern törzs tehát már nem ugyanaz, amely miatt Európa népessége jelentősen megcsappant hétszáz évvel ezelőtt.

A bubópestist, vagy más néven a fekete halált okozó baktériumot, a Yersinia pestis-t a bolhák terjesztették el Európában - a járvány következtében a kontinensen 30 millió ember veszítette életét hétszáz évvel ezelőtt. A kutatók célja az volt, hogy kiderítsék: ugyanaz a törzs fertőz-e még ma is, amely egykoron gyógyíthatatlannak bizonyult.

A tudósok végül megállapították, hogy a nagy járványt valóban a Y. pestis okozta, és hogy az egykor halálos betegséget okozó baktériumtörzs mára teljesen kihalt. Ez pedig azt jelenti, hogy a manapság évente 2000 pestises megbetegedést okozó törzs nem azonos azzal, amely egykoron az európai lakosság harmadának halálért volt felelős.

A baktériumok idővel mutálódnak - ennek is köszönhető, hogy a ma fertőző baktérium nem azonos a nagy járványt okozó törzzsel. Manapság ráadásul a pestis szerencsére nem is feltétlenül halálos, köszönhetően az antibiotikumoknak - mondta dr. Pascal James Imperato.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: tudós

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére