Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2018. Január 31. 07:21, szerda | Belföld
Forrás: mti

Már majdnem annyi egyéni vállalkozás van, amennyi cég

Már majdnem annyi egyéni vállalkozás van, amennyi cég

Tavaly majdnem 70 ezer egyéni vállalkozás indult Magyarországon, ami messze meghaladja a korábbi évek értékeit, számuk 450 ezerre nőtt, ami közelíti a cégekét - közölte az Opten céginformációs szolgáltató az MTI-vel.

A közlemény szerint az egyéni vállalkozások száma 5 éve folyamatosan és meredeken nő. Tavaly 69 127 egyéni vállalkozást jegyeztek be, 20 százalékkal többet, mint 2016-ban, és több mint dupláját a 2012. évinek. Tavaly több mint 2,5-szer annyi egyéni vállalkozás indult, mint a többi cégformában együtt.

Pertics Richárd, az Opten céginformációs igazgatója szerint ez a többi gazdasági formára ható szigorításoknak és az új adózási formáknak köszönhető. Az egyéni vállalkozások továbbra is viszonylag alacsony adminisztrációs szint mellett tudnak működni.

Az egyéni vállalkozást ösztönözte a kisadózó vállalkozások tételes adója (kata) bevezetése és az is, hogy sokan egyéni vállalkozásukat cégeikkel párhuzamosan működtetik, ezzel is szélesítve az adóoptimalizálási lehetőségeket.

Az Opten felhívja a figyelmet arra: az egyszerűsített adminisztráció és az alacsony költségszint gazdaságösztönző hatású lehet, de veszélyforrás is. Az egyéni vállalkozásoknál a transzparencia alacsony szintje, az alacsony tőkeellátottság és az esetleges adóoptimalizálási hatások rossz esetben bizonytalanságot is vihetnek a gazdaságba, különösen ekkora volumennél.

Ugyanakkor azt is hangsúlyozzák: az egyéni vállalkozók nem jelentenek homogén halmazt. A legtöbb mikro vállalkozás, de 500 olyan egyéni vállalkozó van, akiknek az éves árbevétele meghaladja a 300 millió forintot. Az egyéni vállalkozás népszerűsége a legmagasabb az oktatásban, a művészetben, illetve a pénzügy és a mezőgazdaság területén - írják.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során