Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Május 17. 07:01, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress

Máris eredményt hozott a nemdohányzókat védő törvény

Máris eredményt hozott a nemdohányzókat védő törvény

Már érezhetőek a januárban életbe lépett Nemdohányzók Védelméről Szóló Törvény hatásai. A jelenleg is zajló Nemzetközi Ifjúsági Dohányzásfelmérés és a vendéglátóegységek levegőminőségének ellenőrzése ezeket monitorozza.

A passzív dohányosok megmentéséért és a dohányzás visszaszorításáért közösen tesz erőfeszítéseket az Országos Tisztifőorvosi Hivatal, a WHO Magyarországi Iroda, az Országos Egészségfejlesztési Intézet és az Országos Környezetegészségügyi Intézet.

Az ANTSZ által szervezett szerdai sajtótájékoztatón a dohányzás visszaszorításáért és a nemdohányzók védelmében összefogó szervezetek számoltak be jelenleg is folyó hatástanulmányaik eddigi eredményeiről. Ennek részeként a Nemzetközi Ifjúsági Dohányzásfelmérés elnevezésű kutatásban világszinten 13-15 éves korú fiatalok dohányzási szokásairól gyűjtenek adatokat az UNICEF-fel és az Amerikai Betegségmegelőző Központtal együttműködésben. A 2003-2008-as időszakra vonatkozóan Magyarországon egyöntetűen javultak a mutatók. A dohányzást kipróbálók aránya 66 százalékról 58 százalékra, a jelenleg dohányzók aránya 28 százalékról 23 százalékra csökkent. Az otthonában passzív dohányzásnak kitett fiatalok köre szűkült leglátványosabb mértékben: 84 százalékról 43 százalékra, azaz a felére.

A nemdohányzók védelméről szóló törvény hatásfelmérésének egy másik elemeként a szórakoztatóegységek és vendéglátóegységek beltéri légszennyezettséget vizsgálták. Beregszászi Tímea, az Országos Tisztiorvosi Hivatal megbízott osztályvezetője a kutatás módszertanát részletezte. Ennek értelmében öt különböző típusú vendéglátóegységben végeztek szállópor koncentrációra vonatkozó méréseket. A koncentrációnak a 2,5 μm alatti tartománya (PM2,5) a tiltó intézkedések hatására 89 százalékos csökkenést mutatott. Igazolták azt is, hogy a belső terekben a magas 2,5 μm alatti szállópor koncentráció legfőbb forrása a dohányfüst.

Szabó Enikő helyettes országos tisztifőorvos elmondta, a nemdohányzók védelmében hozott jogszabály kifogásoltsága 5, 3 százalékról 1, 4 százalékra esett vissza, vagyis a dohányzók is támogatják a dohányzás elleni intézkedéseket. Akár csak a WHO, amelynek képviseletében Pusztai Zsófia, újságírói kérdésre kifejtette, valamennyi ajánlásukat beépítették a törvényjavaslatba, s nagyon örültek, hogy ezt harmadszorra már sikerült is elfogadtatni az országgyűléssel.

A közösségi területekre vonatkozó dohányzási tilalom támogatottsága is nőtt. A képviseletvezető beszámolt arról is, hogy ez az egyetlen olyan WHO-egyezmény, amely nem csupán ajánlást fogalmaz meg, hanem kötelezettségeket ír elő a tagországok számára, s Magyarország az első tíz ország között van, akik bevezették a szigorú intézkedéseket.

Vokó Zoltán, az Országos Egészségfejlesztési Intézet főigazgatója elárulta, egyetlen területen még sok a teendő. A fiatalok ugyanis továbbra is szinte akadálytalanul tudnak dohányáruhoz jutni, mivel a kereskedők az adatok szerint 50 százalékban kiszolgálják őket a tiltó rendelet ellenére. Márpedig a cél az lenne, hogy senki ne dohányozzon, mivel, a mai ismereteink alapján fogyasztói felét elpusztítja ez a termék. Pusztai Zsófia szerint ezen adópolitikával, a jövedéki adó további emelésével lehetne változtatni.

A nemdohányzók védelmében hozott törvény egyéb, a WHO által szervezett beavatkozásokkal is kiegészül, melyek a rászokás megelőzését szolgálják. Ilyen a kommunikációs kampány vagy az óvodai és iskolai megelőző programok. A fiatalok dohányzási szokásairól május 4. és 24 között gyűjtenek információkat, ebben 160 iskola vesz részt. Az előzetes eredmények júliusban várhatók.

OrientPress Hírügynökség
Kép: OrientPress Hírügynökség / archívum

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.