Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. Március 10. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Matolcsy szűkítette a hatásköröket a jegybankban - gyengül a forint

Matolcsy szűkítette a hatásköröket a jegybankban - gyengül a forint

Nagyot gyengült a forint, miután Matolcsy György új jegybankelnök átszabta az MNB alelnökeinek feladatköreit, az euróval szembeni jegyzések ismét átlépték a 300-as szintet. Matolcsy György szűkítette a két eddigi alelnök hatáskörét. Az új Szervezeti Működési Szabályzat létrehozza a főigazgatói feladatkört, és módosítja az alelnökök feladatköreit úgy, hogy az új alelnökhöz, Balog Ádámhoz csoportosítja át a monetáris politikát és a pénzügyi stabilitást is.

A Hivatalos Értesítő szerint ezentúl egy alelnök felel a monetáris politikáért, a pénzügyi stabilitásért és a hitelösztönzésért, egy második a statisztikáért, míg a harmadik a készpénzlogisztikáért felelős alelnök. Karvalits Ferenc, aki eddig a monetáris stratégiáért, kutatásért, statisztikáért és pénzügyi elemzésekért felelt, már csak a statisztikáért felel majd, míg Király Júlia, aki eddig a pénzügyi stabilitásért, készpénzlogisztikáért és pénzforgalomért felelt, a jövőben már csak a készpénzlogisztikáért felel majd.

A jegybanknál frissen létrehozott főigazgatói pozíciót az MNB korábbi tájékoztatása szerint Nagy Róza tölti majd be. Az új SzMSz a főigazgató alá két ügyvezető igazgatót, a gazdaságstratégiáért és tervezésért felelős ügyvezető igazgatót, illetve a bankműveletekért, számvitelért és működési szolgáltatásokért felelős ügyvezető igazgatót rendeli. Mindkét ügyvezető igazgató alá 3-3 igazgatóság tartozik. Az elnöki kabinet irányítja majd a jegybanki kommunikációt.

Az új SzMSz értelmében a jegybank alelnökei kizárólag a főigazgatóval együttesen képviselhetik a jegybankot harmadik személyekkel szemben, illetve az MNB nemzetközi kapcsolataiban. Az MNB-t a nyilvánosság előtt az elnök, illetve az elnök által meghatározott személy képviselheti. Korábban ez a jogkör az alelnök mellett az alelnököket és a sajtószóvivőt is megillette.

Király Júlia sms-ben Washingtonból az MTI-vel azt közölte: 'továbbra is az MT teljes jogú tagja vagyok'. 'Az új vezetés, az új monetáris és makroprudenciális politika kialakításában nem számít ránk, ez törvény által garantált joga' - tette hozzá, Karvalits Ferencre is utalva. Király Júlia hozzátette, hogy a jövőben mint az MT tagja fejti ki véleményét.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során