Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. November 09. 07:05, szerda | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI - Fotó: MTI

Megérkeztek az újabb sérültek Egyiptomból

Megérkeztek az újabb sérültek Egyiptomból

Kedden este megérkezett az egyiptomi buszbalesetben megsérült magyar turisták második csoportja a Liszt Ferenc repülőtérre. Az első csoport kora délután érkezett haza. Közben a legsúlyosabb sérültek állapota is javult.

Megérkezett kedden este az egyiptomi buszbalesetben megsérült magyar turisták második csoportja a Liszt Ferenc repülőtérre – jelentette az MTI tudósítója a helyszínről. A tudósító szerint egy német felségjelű kórházgéppel érkeztek a sérültek, akik közül egy embert hordágyon hoztak le; a többiek saját lábukon hagyták el a repülőgépet. A sérültekért 5 mentőautóval vitték kórházba – tette hozzá.

Javult az állapotuk

Javult az állapota az egyiptomi buszbaleset legsúlyosabb sérültjeinek is a kairói magyar nagykövet tájékoztatása szerint. Kveck Péter a Hír Televízió Rájátszás című műsorában azt mondta: a négy súlyos sérült közül már hárommal tudott beszélni. Véleménye szerint a legsúlyosabb sérült állapotával kapcsolatban is bizakodóak az orvosok.

Az egyiptomi busz sofőrje közben négynapos vizsgálati fogságba került – mondta el a Kossuth Rádiónak egy Egyiptomban élő magyar újságíró. Az egyiptomi magyar nagykövet a Hír Televíziónak délelőtt azt megerősítette, hogy a férfit már kihallgatták, arról azonban nem volt információja, hogy a sofőr előzetes letartóztatásba került-e. A buszbaleset pontos oka továbbra sem ismert, a sérültek beszámolója szerint a sofőr túl gyorsan hajtott, a hatóságok azonban a műszaki hiba lehetőségét is vizsgálják. Az utazási iroda ügyvezető igazgatója a Hír Televízióban cáfolta azt a hírt, hogy a sofőr elaludt a volánnál, és ez okozhatta a tragédiát.

Kora délután érkezett az első repülő

Megérkezett Budapestre az egyiptomi buszbaleset sérültjeit szállító első repülőgép – jelentette a Hír TV helyszíni tudósítója kedden kora délután. Az Uniqa Biztosító által bérelt Falcon típusú, speciális repülőgép 13.20-kor landolt a a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 1-es terminálján. A sérültekért négy mentőautó érkezett, melyek közül három rohamkocsi – tette hozzá a Hír TV tudósítója.

Kalmár László, a hazahozatalt intéző Europe Assistance ügyvezető igazgatója a Hír TV-nek elmondta: nyolc könnyebb sérült érkezett a repülőgéppel, akiket a Péterfy Sándor Utcai Kórházba szállítanak. Gyerekek nem voltak a repülőn. Kalmár László hozzátette: szerdán további gépek indulnak Egyiptomba, a többi sérültet egészségi állapotuk függvényében szállítják haza.

Mindent megtesznek

Kedden délután négy órakor tartott sajtótájékoztatóján a miniszterelnök szóvivője elmondta, hogy a helyi orvosok mindent megtesznek a Kairóban ápolt négy súlyos sérült állapotának stabilizálása érdekében. Orvosaikkal már konzultált az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) a nap folyamán Egyiptomba érkezett műveleti igazgatója. Az eddig említetteken kívül további négy sérült van szállítható állapotban, ők szerdán érkeznek haza – közölte Szijjártó Péter. Másik négyük még nem szállítható, de az orvosok mindent megtesznek, hogy mielőbb, akár már a holnapi géppel hazatérhessenek.

Csak az értesítésre várnak

Ha az egyiptomi hatóságoktól megérkezik az értesítés arról, hogy a hurghadai baleset halálos áldozatainak azonosítása befejeződött és át tudják őket adni, a Magyar Honvédség gépei három órán belül felszállhatnak – közölte Benkő Tibor vezérkari főnök keddi, budapesti sajtótájékoztatóján. A jelenlegi információk szerint ez a hét második felében történhet meg – tette hozzá a vezérkari főnök. Mint mondta, a két AN-26-os szállítógépet már felkészítették, a repülés végrehajtására vonatkozó diplomáciai engedély kiadása folyamatban van, azt várhatóan még kedden megkapják, a két gép személyzetének a vízumkérelmét pedig az egyiptomi nagykövetség soron kívül bírálja el.

Trauma utáni sokk jellemzi a hurghadai buszbaleset sérültjeinek és a hozzátartozók lelkiállapotát – nyilatkozott kedden Kovács Péter, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezető pszichológusa a helyszínen, a hurghadai Nile kórházban.

A tragikus buszbaleset egyik utasa

Vas László – akinek a csuklója tört el – arról beszélt, hogy nem nagyon tudtak egymásról a baleset pillanatában, mindenki átesett a busz bal oldalára, egymásra zuhanva. Mint fogalmazott: gyereksírás, felnőttsírás is hallatszott, majd nála „filmszakadás történt” és nem emlékszik a részletekre. Vas László szerint az egyiptomi egészségügy „hibátlanra vizsgázott”, és köszönetet mondott az őket segítő, az egyiptomi üdülőtelepülésen nyaraló és dolgozó magyaroknak is.

Magyar pszichológus Hurghadában

A pszichológus kedden kora reggel érkezett az egyiptomi üdülőhelyre, s mint mondta, már több súlyos sérülttel tudott beszélni. Hangsúlyozta: krízisintervenció keretében igyekeznek segítséget nyújtani számukra a történtek feldolgozásában.

Kovács Péter nevek említése nélkül azt mondta, hogy az a sérült, akivel legutóbb beszélt, hasonlóan a közmédia tudósítóival beszélő sérültekhez, semmire sem emlékszik a balesetből, sőt arra sem, hogy egy másik kórházból szállították át a Nile (Nílus) kórházba. Kovács Péter szerint jellemző a sérültekre, hogy a krízis első, úgynevezett tagadási fázisában vannak. Tapasztalatai szerint valamennyien tudatában vannak annak, mi történt velük, körülöttük.

A szakember hangsúlyozta: hosszú folyamat vár a sérültekre, az első 4-6 hét a legnehezebb, de évek telhetnek el, mire feldolgozzák a történteket. Azonban még később is, események, évfordulók felidézhetik bennük a balesetet. Mint mondta, dolgoznak a sérültek és a hozzátartozók utógondozásának megoldásán is. Beszélt arról is, hogy egyértelműen könnyebb feldolgozniuk a történteket azoknak, akik haza tudnak utazni, ez azonban a sérülésektől függ.

A buszbaleset károsultjait segíti a Nemzeti Segélyvonal

Az egyiptomi buszbaleset sérültjeit, áldozatainak hozzátartozóit támogatják azok, akik a 1752-es telefonszámot hívják. A Nemzeti Segélyvonal (NSV) tárcsázásával a segíteni szándékozók 250 forintnyi pénzadományt juttathatnak el a buszbaleset sérültjeinek, az áldozatok hozzátartozóinak az öt legnagyobb magyar segélyszervezeten keresztül – közölte a Nemzeti Segélyvonal Alapítvány kedden az MTI-vel.

A gyűjtés aktuális állását, a telefonhívások számának alakulását az érdeklődők a www.nsv.hu oldalon tekinthetik meg.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.