Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Március 05. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Megjelent a kommunizmus áldozatainak emelt juttatásáról szóló rendelet

Megjelent a kommunizmus áldozatainak emelt juttatásáról szóló rendelet

Megjelent a kommunizmus áldozatainak emelt juttatásáról szóló kormányrendelet hétfőn a Magyar Közlönyben.

Az egyes, tartós időtartamú szabadságelvonást elszenvedetteknek járó juttatásról szóló 2000. évi kormányrendelet módosítása szerint a juttatásra az a magyarországi lakóhellyel rendelkező magyar állampolgár jogosult, aki a rá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte vagy rokkant, és elítélése az 1956-os forradalommal összefüggésben semmis, vagy Magyarországon 1945. január 1. és 1953. december 31. között rendőrhatósági őrizet mellett munkatáborban fogva tartottak, illetve akit 1944. október elseje után a Szovjetunióba kényszermunkára hurcoltak.
Ha a szabadságelvonás időtartama a három évet eléri, de az öt évet nem, akkor a juttatás havi összege 30 ezer forint, 10 évig 45 ezer forint, a fölött havi 60 ezer forint. Akire törvénysértő vagy semmissé nyilvánított ítéletben halálbüntetést szabtak ki, de azt nem hajtották végre, a tényleges szabadságvesztés vagy szabadságkorlátozás időtartamától függetlenül havi 75 ezer forint juttatásra jogosult. (Ezek az összegek 50 százalékos emelést jelentenek, a korábbi rendeletben 20 ezer, 30 ezer, 40 ezer, illetve 50 ezer forint szerepelt.)
Az áldozatok juttatásának - két lépcsőben történő - duplájára emeléséről az 1945 utáni politikai rabok és kényszermunkások három társadalmi szervezete a kommunizmus áldozatainak idei emléknapján, február 25-én kapott tájékoztatást egy megemlékezésen, amelyen részt vett Orbán Viktor miniszterelnök és Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár.
Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke akkor azt közölte az MTI-vel, hogy a Szovjetunióban volt magyar politikai rabok és kényszermunkások szervezete, a Szorakész, az 1945-1956 közötti Magyar Politikai Elítéltek Közössége, valamint a Recski Szövetség
budapesti rendezvényén a résztvevők tájékoztatást kaptak az említett juttatások idei 50 százalékos és jövő évi újabb 50 százalékos emeléséről, amelyről a kormány a közelmúltban hozott döntést.

Címkék: Jog-kormány

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.