Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Május 05. 14:07, szombat | Belföld
Forrás: mno.hu / MTI

Megkerülte a Földet a világ legnagyobb napelemes hajója

Megkerülte a Földet a világ legnagyobb napelemes hajója

Első ízben kerülte meg a Földet napenergia-meghajtású hajó, a Turanor PlanetSolar, amely 19 hónap után, péntek délután érkezett vissza kiindulási helyére, Monacóba, ötfős svájci-német-francia legénységgel a fedélzetén.

A kizárólag napenergiával működő katamarán 2010. szeptember 27-én indult el a Monte Carló-i kikötőből világ körüli útjára, amellyel a megújítható energiaforrásokra akarta felhívni a figyelmet kiagyalója és tulajdonosa, Raphael Domjan 40 éves svájci „ökokalandor”.

Az 585 napos út során a hajó bejárta a világtengereket és 60 ezer kilométert tett meg. A lehető legközelebb haladt az Egyenlítőhöz, emellett szükségszerűen mindig a legtöbb napfényt ígérő útirányt választotta. A napelemek 28 ezer fotovoltaikus cellája kifogástalanul működött mindvégig az úton.

A 31 méter hosszú és 15 méter széles, 95 tonnás katamarán a világ legnagyobb napelemes hajója; fedélzetén 537 négyzetméternyi napkollektort helyeztek el, melyek napfényes időben óránként 500-600 kilowatt áramot képesek előállítani, egy „teli tank” 300 kilométernyi út megtételére elegendő. A hajó akár 18,5 kilométeres csúcssebességre is képes, de átlagosan csak 9 kilométeres sebességgel halad.

A németországi Kiel egyik hajógyárában 12,5 millió euróért megépített PlanetSolar nagyjából egy vitorlás sebességével képes haladni 120 kilowattos motorjával, és negyven utast szállíthat.

Monacóba visszaérkezve Domjan kijelentette: reméli, hogy sikeres világ körüli útja nyomán a tudósok és a mérnökök egyre jobb megoldásokkal állnak elő a környezet megmentése céljából.

Útja során a katamarán már korábban felállított két világrekordot: a leggyorsabb napelemes hajóként szelte át az Atlanti-óceánt és 15 tengeri mérfölddel a leghosszabb távolságot tette meg a napenergiával működő tengeri járgányok közül.

Immo Ströher befektető azt tervezi, hogy a világ körüli út révén híressé vált, különleges napelemes hajót a jövőben turistáknak adja bérbe a Földközi-tengeren. Négyfős legénység mellett 12 utasnak jut kényelmes férőhely a világot megjárt katamaránon.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során