Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Május 26. 14:03, szombat | Belföld
Forrás: mno.hu / MTI

Megnyílt a szekszárdi borászat szentélye

Megnyílt a szekszárdi borászat szentélye

Megnyílt pénteken a szekszárdi belváros patinás pincéje, a Garay pince, ahol vinotékát és 40 fős vendéglátóhelyet alakított ki az új tulajdonos, a szekszárdi önkormányzat vagyonkezelő cége.

Az épületet Horváth István (Fidesz–KDNP), Szekszárd polgármestere és Eszterbauer János, a Szekszárdi Borászok Céhének elnöke adta át ünnepélyesen. A nagy múltú pince 90 négyzetméteres vendéglátó terében jelenleg 21 ismert szekszárdi borászat kínálja – elsősorban a történelmi borvidékre jellemző fajtákból készült – palackos borait.

Horváth István megjegyezte: reményei szerint a jövőben az összes szekszárdi borászat jelen lesz a város központjában fekvő pince borüzletében. A város polgármestere arra is kitért, hogy tervek szerint a pincét pályázati forrásból bővítik, és a járatokat összekapcsolják a szomszédos műemlék épülettel, a tavaly felújított klasszicista vármegyeházával. A pince három járata közül kettő 120 méter hosszan húzódik a Béla király tér, illetve a megyeháza alatt. Eszterbauer János hangsúlyozta, hogy a vendéglátóhely azért is hiánypótló, mert az alkalmi látogatók, turisták itt hétvégén is kóstolhatnak és vásárolhatnak szekszárdi bort.

Az egykori bencés apátsági pince, amelyet csak az 1990-es évek elején neveztek el a szekszárdi költőről, a köztudatban lévő ismeretekkel ellentétben nem középkori eredetű, hanem a török hódoltság után épült – erre Aradi Gábor, a Tolna Megyei Levéltár munkatársa hívta fel a figyelmet. A szekszárdi borászat szentélyeként emlegetett pince arról is nevezetes, hogy 1856-ban itt alakult az első hazai borkereskedő részvénytársaság.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.