Hírek
2014. Május 17. 05:00, szombat |
Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség
Megvadítanák a menzamenüt
A magyar vadhús biztonságos, egészséges és ízletes – ezt igyekezett bizonyítani- A Vidékfejlesztési Minisztérium és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal főzéssel, kóstolással egybekötött rendezvénye. A vadhúsfogyasztást népszerűsítő kampánnyal a hivatal szeretné elérni, hogy a családok asztalán és a közétkeztetésben is minél gyakrabban helyet kapjon a jó minőségű vadhús.
A vadhúsfogyasztást népszerűsítő kampánnyal a hivatal szeretné elérni, hogy a családok asztalán és a közétkeztetésben is minél gyakrabban helyet kapjon az egészséges és jó minőségű vadhús. A rendezvényen Némedi József mesterszakács jóvoltából különböző érlelési idejű, de azonos konyhatechnológiával készült őzhúsokat tálaltak fel a zsűrinek. Az őzgerincből, illetve őzcombból készült, enyhén fűszerezett sült húsokat vakteszten kóstolt a bírálóbizottság. Az érzékszervi vizsgálat célja, hogy – az adatok összesítése után – kiderüljön, melyik a leginkább ízletes.
A közétkeztetést egészségesebbé tehetné, ha – élve a vadban gazdag magyar erdők adta lehetőséggel – minél több vadhús kerülne az iskolák és más intézmények asztalára – fogalmazott Bognár Lajos helyettes államtitkár, aki Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes rendezvényt köszöntő levelét tolmácsolta a rendezvényen. A kormány a 2011-es vadhúsrendelet megalkotásával is segíti a fenti célt, hiszen ez a jogszabály segíti a vadásztársaságokat abban, hogy a korábbiaknál könnyebben adhassák el az általuk elejtett vad húsát. A vadhús a hal mellett a legegészségesebb, legértékesebb hús, hiszen a vad kizárólag természetes táplálékot fogyaszt.
A kóstolás mellett mindegyik állat húsát mikrobiológiailag is vizsgálták. Ez hiánypótló, hiszen jelenleg csak egy régi tápanyagtáblázat áll a szakma rendelkezésére. A mikrobiológiai eredmény a vadhúsoknál a gazdasági haszonállatokra vonatkozó normál vágási higiénia mellett előírt határértékeknél alacsonyabb mikrobaszámot mutatott ki.
Herényi Bulcsu, a NÉBIH osztályvezetője, a program koordinátora úgy fogalmazott: reményeink szerint iránymutatást tudunk majd adni a vadásztársaságoknak, az állami erdőgazdaságoknak, valamint a feldolgozóknak és forgalmazóknak (vendéglátók, közétkeztetők) arra vonatkozóan, hogy hogyan, milyen feltételek betartása mellett lehet biztonságos és jó minőségű vadhússal ellátni a fogyasztókat. Hozzátette: várhatóan már 2014 második felében kiterjesztik a vizsgálatokat valamennyi hazai vadászható vadfajra. Ehhez pedig igen hasznos és jó alapot adhatnak az őz esetében szerzett friss tapasztalatok.
Ezek érdekelhetnek még
2025. November 15. 08:37, szombat | Belföld
Magyar Levente: a tervezett ütemben épül Magyarország tengeri kikötője Triesztben
2025. November 15. 08:36, szombat | Belföld
A nemzeti konzultáció kitöltését kéri a miniszterelnök
Most még időben vagyunk, elmondhatjuk a véleményünket a brüsszeli bürokraták és a magyar baloldal háborús gazdasági terveiről - véli Orbán Viktor.
2025. November 14. 07:32, péntek | Belföld
Február 28-ig meghosszabbítják és további 14 termékre kiterjeszti az árréscsökkentést
A kormány nem a profithajhász multik, hanem a magyar emberek pártján áll, ezért folytatja a harcot az indokolatlan áremelésekkel szemben.
2025. November 14. 07:30, péntek | Belföld
Gulyás Gergely: a kormány döntött a 14. havi nyugdíj bevezetéséről
A kormány döntött a 14. havi nyugdíj bevezetéséről, amely részletekben történik majd - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.
