Városlista
2019. január 23, szerda - Zelma

Hírek

2018. November 07. 23:44, szerda | PR

Melyik a leghatékonyabb és a legrosszabb iroda típus?

Melyik a leghatékonyabb és a legrosszabb iroda típus?

A szakértők már rég megmondták, hogy a hagyományos egyterű munkahely rontja a munkavállalók közérzetét, és sokkal jobban működnek más megoldások. A kutatók rangsorolták az irodákat. Ön milyen típusban dolgozik?

Egyetlen tér, elválasztó falak nélkül

Az egy légterű iroda az ötvenes években indult világkarrierre, Németországból. Az elképzelés az volt, hogy falak nélkül mindenki mindenkivel kapcsolatot tud teremteni, jobb lesz a hangulat és szárnyalni fog a teljesítmény.
Még ma is a legkedveltebb, és idehaza is a legelterjedtebb a közös tér. Mik az előnyei és a hátrányai?
Valóban mindenki lát és hall mindenkit, és együtt a csapat - ez az összes előny. És egyben ez a hátrány is, állandó nyüzsgésben nem lehet ugyanis dolgozni. Valaki a 20-30-40 emberből biztosan telefonál, valakihez biztos beállít egy kolléga megbeszélni, esetleg az ügyfelek esnek be és kalauzolni kell őket.
A nagy közös tér 6-10 százalékkal húzza le a hatékonyságot. Főleg az introvertáltaknak és az elmélyülést kívánó munkakörökben dolgozóknak - például akik adatelemzéssel vagy stratégiai tervezéssel foglalkoznak - teszi lehetetlenné a munkát.
A valódi ok, amiért nem szűnnek meg ezek a típusú irodák, hogy ez a megoldás a legolcsóbb: osztott elrendezéssel ennél 30 %-al nagyobb helységre lenne szükség.Egyetlen tér, fülkés elrendezéssel

Szerencsére mi ezt a típusú irodát inkább csak az amerikai filmekből ismerjük (klasszikus példa a Hihetetlen Családban Bob munkahelye).
Elválasztó falakkal próbálták jobbá tenni a hatvanas-hetvenes években az egyterű irodákat, hogy mindenki kapjon privát teret.
Ám mivel a zaj megmaradt, ez csak még frusztrálóbbá tette a dolgozóknak a helyzetet. Itt ugyanis mindenki mindenkit hall és ugyanúgy zavarják egymást a kollégák, ám a fülkék miatt az ember a hangok forrását sem látja. Ráadásul a kis kuckók könnyen klausztrofóbiássá tehetnek. Ez tehát a legkevésbé hatékony iroda típus.

Külön szobák

Minden elemzés szerint a 3-16 fős szobák válnak be a legjobban. Itt nem hallatszik a munkahelyen elhangzó összes aznapi pletyka, és nyugodtan lehet a munkára koncentrálni. Nem véletlenül ilyen helyen szeretne dolgozni a munkavállalók 80 százaléka.

Ha egyetlen nagy térben vannak elhelyezve a kollégák, akkor még megmenthető a helyzet plusz megoldásokkal. A legkorszerűbb irodák - az In-Management ajánlatai közt is találunk ilyeneket - már ilyen innovációkkal vannak kiegészítve.
Sokat segít például a fejhallgató használata, amivel jelezni lehet, hogy valaki épp egy feladatban van benne.
Ha a közös tér mellett vannak kisebb helyek, ahová el lehet vonulni - például zajszigetelt ‘süketszobák’ a koncentrált munkához és tárgyalók a megbeszélésekhez -, akkor mindenki kiegyensúlyozottabban dolgozhat.

Ezek érdekelhetnek még

2018. December 19. 18:14, szerda | PR

Prezi székházban takarítanak

A világhírű startup cég budapesti fejlesztőközpontjának takarítását nyerte el a Jánosik és Társai Kft.

2018. December 15. 09:54, szombat | PR

Magyarországon mutatja be elsőként a BENU megújult gyógyszertár-koncepcióját

A BENU hét év után megújítja gyógyszertár-koncepcióját, és Európában elsőként Magyarországon, a BENU Gyógyszertár Budapest Shopmarkban mutatja be az új, vásárlói igényeknek még inkább megfelelő gyógyszertár-kialakítását.

2018. November 16. 18:00, péntek | PR

Újra díjazott lett a Jánosik Kft.

Harmadszor nyerte el a MagyarBrands, másodszor pedig a Superbrands díjat a Jánosik és Társai Kft. - tájékoztatott Jánosik Lajos, a Jánosik és Társai Kft. tulajdonosa.

2018. November 08. 16:24, csütörtök | PR

Ezt biztos nem gondoltad az erőspaprikáról...Meglepő tények!

Gondoltad volna az erős paprikáról, hogy nem csak az ételeidet teszi ízletesebbé, hanem az életedet is megkönnyíti?