Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Április 30. 07:03, hétfő | Külföld
Forrás: mno.hu

Merkel jól jár a kalózok előretörésével?

Merkel jól jár a kalózok előretörésével?

A német politikát újrarajzoló Kalózpárt sikereinek várható következményeit elemzi Gerd Langguth politológus a Der Spiegelben.

A Kalózok berlini és Saar-vidéki sikerei felkavarták a német politikai életet. Nagy valószínűséggel a küszöbön álló schleswig-holsteini és észak-rajna–vesztfáliai választások után az ottani tartományi gyűlésben is helyet kapnak. A Saar-vidéki győzelem óta teljes a tanácstalanság a hagyományos pártok körében. A német társadalom összességében kevésbé konvencionális, ebbe a képbe a kalózok igen jól illenek. Másrészt komoly kiábrándultság tapasztalható a politikusokból – nem a politikából –, ami megjelenik a kalózok szimpátiaadataiban.

A kalózoknak ugyanakkor el kell gondolkodniuk, mert választóik ugyanolyan könnyen távozhatnak, mint ahogyan érkeztek – írja a lap. Egyelőre még nem találták meg helyüket a politikai mindennapokban. Külön érdekességük, hogy fontos politikai kérdésekben nem határozzák meg álláspontjukat. A párt bázisdemokratikus alapelvei megakadályozzák egy világos álláspont kialakítását, de lehet, hogy éppen ez az új formáció érdeke. Minél inkább állást foglalnak a kérdésekben, annál több ellentmondásba botlanak. Az a tény, hogy számos alapvető kérdésben még nincs elfogadott álláspontjuk, sok választó támogatását biztosítja – olvasható a cikkben.

Minden valószínűség szerint a kalózok a 2013-as választások után bekerülnek a Bundestagba. A munkájukat a tartományi gyűlésekben elért eredményekhez fogják mérni. Ott a választók inkább megengedik a kísérletezést, a szokatlan voksolást és a tiltakozó szavazást, de a Bundestagba kerüléshez több kell. A hamburgi Schill Párt 2001-ben 19,4 százalékos eredménye utáni gyors bukása azt tanítja, milyen gyorsan tud elpárologni a támogatottság.

A kalózok kihívást jelentenek az egész német pártrendszerre, különösen az SPD-Zöld tábor számára. A politikai pártrendszer átalakulása – balra az SPD-től áll a Baloldali Párt, a Zöldek és bizonyos értelemben a Kalózok – egy külön probléma, ami még nem érte el a kereszténydemokratákat. A probléma legkevésbé Angela Merkelt nyugtalanítja, aki még örülhet is a várható Bundestagba kerülésüknek, mert megjelenésükkel még valószínűtlenebbé válik az SPD és a Zöldek országos koalíciója. Minden közvélemény-kutatás arra utal, hogy nincs országos többségük.

A kalózok még politikai értelemben nem foglaltak állást, nem baloldaliak és nem jobboldaliak, hanem „elöl” állnak. Bár többnyire a baloldali táborhoz sorolják őket. Ha az FDP ismét bejut a Bundestagba, akkor a CSU-t is beszámítva egy hétpárti parlamentje lesz a szövetségi köztársaságnak. Ez még átláthatatlanabbá teszi a német parlamentarizmust, ami megnehezíti a kormányalakítást.

mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.